Het bruinvis foto-identificatie project is van start!

Het bruinvis foto-identificatie project van Stichting Rugvin is van start! Hun boot “het Zeevarken” en het onderzoeksteam zijn er klaar voor. Het vaste onderzoeksteam van deze zomer bestaat uit Sanne Bakkers, Naomi Tuhuteru (beide afgestudeerd als Toegepast Bioloog aan de HAS Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch), en Noémie Ghins (afgestudeerd op oceanografie aan de universiteit van Luik). Het onderzoek gaat van start in Burghsluis. Omstreeks medio augustus verhuizen zij naar het havenhoofd van Zierikzee.

De komende zomer gaan we zoveel mogelijk de Oosterschelde op. Op dagen waarop wind en weer het toelaten zijn wij te zien vanaf de haven van Burghsluis en restaurant ‘t Oliegeultje. Op het water verzamelen we vanaf “het Zeevarken” gegevens over de bruinvissen die we waarnemen en we leggen ze de dieren vast op foto en/of video. Terug op land proberen we vervolgens de fotografeerde bruinvissen te matchen met eerdere genomen foto’s, aan de hand van o.a. littekens, inkepingen in de rugvin en kleurpatronen. Zo hopen wij op de lange termijn een beter beeld te krijgen van o.a. de verspreiding van individuele bruinvissen in de Oosterschelde, en de sociale interacties tussen individuen.

Het foto-identificatie project berust dus grotendeels op het verzamelen van foto’s van bruinvissen. Uw foto’s zijn dan ook van harte welkom! Beschikt u over bruikbare foto’s van bruinvissen in de Oosterschelde, dan nodigen wij u uit deze op te sturen naar: phocoid.rugvinfoundation@gmail.com

Kenmerken waarop u kunt letten zijn: de zichtbaarheid van o.a. littekens op het lijf en inkepingen in de rugvin, ‘beeldvullendheid’ van de bruinvis op de foto, de hoek waarin de foto van de bruinvis is genomen, en de scherpte van de foto. Bij twijfel kunt u uw foto altijd inzenden. Daarnaast vragen wij om de volgende informatie: vermeldt in ieder geval de datum en het tijdstip van de waarneming, en een zo nauwkeurig mogelijke locatiebeschrijving. Overige informatie is ook zeer interessant voor ons. Levert uw foto een nieuwe match op? Dan krijgt u de eervolle gelegenheid om de desbetreffende bruinvis een naam te geven! Vergeet daarom ook niet uw voor- en achternaam en contactinformatie te vermelden in uw e-mail. Bij voorbaat hartelijk dank!

bruinvisidentificatie