Melding zeehond Bereneiland

Bereneiland, 2 juli 2015 – A Seal EHBZ Zeeland kreeg rond 16u30 melding van een zieke of verzwakte zeehond op het Bereneiland in de Rotterdamse haven. Ard Quak van de zeehondenopvang A Seal in Stellendam ging ter plaatse en van hem dit verslag.

Vanmiddag na contact met Cees van Hoven, EHBZ Zuidwest (16:32) Jaap gebeld in verband met een melding van een Jonge zeehond. Cees zou eventueel kunnen komen helpen.

Jaap van der Hiele (coördinator EHBZ Zuidwest)gevraagd op informatie (16:34) en bericht gekregen dat een zwakke zeehond op het Bereneiland zou liggen. Politieboot ook nabij de Berenplaat. Jerry zou eventueel kunnen helpen maar in verband met de melding van een kleine zeehond gemeld dat ik een mand zou pakken en direct zou vertrekken.

Anne-Nel Breen (A Seal zeehondenopvangcentrum) belde om 16:41 dat de politie ter plaatse vroeg hoelang ik nog bezig zou zijn.

Zeehavenpolitie om 16:43 gebeld dat ik vanuit de Hudsonhaven binnen enkele minuten zou afvaren.

Jaap belde 16:45 uur dat de melding een kleine zeehond zou betreffen.

Sector Maasmond (16:48) aangeroepen voor afvaart naar Bereneiland in verband met melding van een zeehond en onderweg voor EHBZ Zuidwest. Informatie in verband scheepvaart onderweg ontvangen van sector Europoort tevens zicht op Beerkanaal naar Beereiland. Politieboot 2 (P2) Oostelijk van Beereiland wachtend.

16:53 uur bij P2 langszij waarna 2 politiemedewerkers aan boord stapten
16:55 uur op Bereneiland en langs de waterlijn naar de zeehond gelopen. Na vlakbij de zeehond te zijn gekomen eerst om de zeehond gelopen om eventuele verwondingen aan het lichaam te kunnen zien. Geen opvallende verwondingen uitgezonderd een uitgepikt oog links. Waarneming oog door politiemedewerker. Het dier ernstig afgevallen en verzwakt dook direct het water in en verdween.
Nadat de boot weer op het water was werd de zeehond in het water aangewezen (zie foto). Met een werkende motor en waterjet de zeehond tot circa 1,50 meter genaderd voor deze weer wegdook.
Met de zeehavenpolitie afgesproken weer met vervolg te gaan.

17:08 sector Europoort verwittigd over einde inzet. Sector Europoort meldde de verkeerssituatie richting Hudsonhaven.

Tijdens het wachten van Mearsk Edison met Anne-Nel Breen (17:09) van A Seal gebeld dat ik geen nieuwe zeehond zou langs brengen. Ook met Jaap van der Hiele gebeld (17:10)

Terug in de Hudsonhaven (Falck Nutec) 17:15

In verband met het verzwakte dier morgen opnieuw richting Bereneiland

Ard Quak
EHBZ Zuidwest