Huiler Roggenplaat Oosterschelde

Oosterschelde, 30 juni 2015 – Meestal kan je een huiler zo van het strand plukken. Maar soms moet je er wel wat meer voor doen en vergt het heel wat van je improvisatievermogen. Zo ook toen Jaap van der Hiele dinsdagnamiddag melding kreeg van een huiler op de Roggenplaat in de Oosterschelde.

Vanmiddag omstreeks 13.30 uur kwam er een melding binnen dat er een kleine zeehond op de schelpenberg lag in de Oosterschelde. De mensen lagen met hun zeilschip erbij. Op de vraag of zij de zeehond zouden kunnen pakken was het antwoord nee. Ja wat moet je dan.

Enfin contact gezocht met de eigenaren van de ms-onrust.nl of zij een bijboot hadden en of zij bereid waren om de zeehond te gaan halen. Ja ze hadden een bijboot maar …. Nee dat gaan we niet doen we nemen de grote boot en de kleine boot mee. Zo gezegd zo gedaan. Met zijn drieen, de schipper met zijn vrouw en ikke gezamenlijk op zeehondenjacht. De mensen van het zeilbootje vertelden me toen we vlakbij waren, ja de zeehond is gaan zwemmen s…t Wat doen?

De schipper besloot toch door te varen en ja gelukkig de zeehond lag er nog. De schipper zijn vrouw en ik in een roeibootje op de wilde baren. Naar de schelpenberg geroeid. Heel voorzichtig uitgestapt, want we konden staande drinken ( 4 meter water). Via de rand en het halen van natte voeten naar de achterkant gelopen. En ja hoor daar lag het hummeltje. Even gekeken en toen op het gemakje de zeehondenpup opgepakt. Het woog niet meer dan 8 kg en had geen navelstreng meer. De mensen van de bootjes die erbij lagen waren blij dat het zeehonden jon g was gered. Eenmaal terug aan boord de zeehonde bpup voorzien van ORS. Omstreeks 17.00 uur lag de pup binnen bij Aseal te Stellendam.

Mensen van de MS Onrust hartelijk dank voor het ter beschikking stellen van jullie schip voor het ophalen van de zeehond. Chapeau.

[mappress mapid=”1268″]