Principiële strafzaak over zeehonden op 15 juni gaat NIET door

De Economische Politierechter in Leeuwarden heeft een principiële strafzaak over zeehonden die op 15 juni a.s. om 13.30 uur zou dienen voor onbepaalde tijd aangehouden. Dit op verzoek van de verdediging in verband met familieomstandigheden. Een nieuwe zittingsdatum is nog niet bekend.

Een 58-jarige man uit Spijk en een 50-jarige man uit Triemen worden verdacht van het onder zich hebben van zeehonden. Een zeehond is een beschermde diersoort. Op grond van de wet is toegestaan om zieke of gewonde zeehonden slechts tijdelijk mee te nemen om deze vervolgens naar een erkend zeehondenopvangcentrum te brengen. In het geval van cliënten zou dat de Zeehondencrêche in Pieterburen moeten zijn.

De zaak is principieel omdat de cliënten bewust de keus hebben gemaakt om de (zieke) zeehonden niet naar het centrum in Pieterburen te brengen. Beide cliënte zijn oud-werknemers van de crêche. Zij hebben ontslag genomen omdat ze zich niet konden verenigen met het nieuwe beleid van de directie. Dit beleid kwam tot stand na het vertrek van oprichtster Lenie ’t Hart. Volgens cliënten is het nieuwe beleid ten aanzien van de omgang en verzorging van zeehonden in strijd met het welzijn van de zeehonden.

De vraag die de rechter moet beantwoorden is of cliënten strafbaar handelen indien – zoals zij stellen – louter is gehandeld in het belang van de zeehonden.

bron: Kustnieuws Nederland en Europa