Man uit De Triemen voor rechter om houden zeehonden

TRIEMEN – Een 50-jarige man uit De Triemen wordt verdacht van het onder zich hebben van zeehonden. Een zeehond is een beschermde diersoort en volgens de wet is het alleen toegestaan tijdelijk om zieke of gewonde zeehonden slechts tijdelijk mee te nemen. Ze moeten vervolgens naar een erkend zeehondenopvangcentrum gebracht worden.

De Economische Politierechter in Leeuwarden zal de zaak op maandag 15 juni behandelen. Naast de man uit De Triemen wordt ook een 58-jarige man uit Spijk verdacht van het onder zich hebben van zeehonden. Raadsman Tjalling van der Goot staat de beide mannen bij.

De zaak is volgens Tjalling van der Goot principieel omdat de verdachten bewust de keus hebben gemaakt om de (zieke) zeehonden niet naar het centrum in Pieterburen te brengen. Beide cliënten zijn oud-werknemers van de crêche. Zij hebben ontslag genomen omdat ze zich niet konden verenigen met het nieuwe beleid van de directie. Dit beleid kwam tot stand na het vertrek van oprichtster Lenie ’t Hart. Volgens cliënten is het nieuwe beleid ten aanzien van de omgang en verzorging van zeehonden in strijd met het welzijn van de zeehonden.

De vraag die de rechter moet beantwoorden is of cliënten strafbaar handelen indien – zoals zij stellen – louter is gehandeld in het belang van de zeehonden.

bron: Waldnet