Bijna 200 zeehonden dood door griepvirus

foto: EHBZ Vlieland
foto: EHBZ Vlieland

Den Haag, 12 mei 2015 – De hogere zeehondensterfte in de Nederlandse Waddenzee is voorbij. In de afgelopen wintermaanden zijn ongeveer 190 dode zeehonden langs de kust gestrand. Veel van deze dieren zijn bezweken aan een griepvirus.

 

Nu er al sinds half februari geen nieuwe besmettingen zijn aangetroffen en er ook geen sprake meer is van verhoogde sterfte, mogen de kustgemeenten de extra voorzorgsmaatregelen afbouwen. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Het vogelgriepvirus (type H10N7), dat zeer besmettelijk is voor zeehonden, was via Duitsland en Denemarken ook terecht gekomen op het Nederlandse wad. In die twee landen zijn veel meer dode zeehonden gevonden. Tussen oktober en december vorig jaar waren het er al ruim 3000. Volgens deskundigen hebben mogelijk de weersomstandigheden en de intredende winter ertoe geleid dat er in Nederland minder dode zeehonden zijn aangespoeld, aldus de staatssecretaris.