Reddingsactie Terschellingse zeehonden

Foto: Hessel Wiegman
Foto: Hessel Wiegman

Terschelling, 11 mei 2015 –  vanmiddag is onder leiding van Hessel Wiegman, EHBZ’er op Terschelling, de reddingsactie van de Terschellingse zeehonden van start gegaan.

 

 

 

Rond 16u waren er al 2 zeehonden bevrijd door een team onder leiding van EHBZ-er Hessel Wiegman. De 1e zeehond die bevrijd werd was die met het groene net. Wat later werd ook een 2e zeehond bevrijd. Rond 18u30 was het team op terugweg naar de haven. Later deze week proberen ze de andere 2 dieren ook te bevrijden.

Wat een verwarring over de zeehonden in netten op social media en in het nieuws!

Al dagenlang liggen er zeehonden op de Engelsche Hoek vlakbij Terschelling verward in netten. Voortdurend is Pieterburen gevraagd om in actie te komen. Tevergeefs.

Gisteren heeft de Stichting Lenie ’t Hart Zeehondenfonds samen met zeehondenredder Hessel Wiegman van Terschelling het initiatief genomen om te proberen de zeehonden te gaan vangen en te bevrijden van de martelende netten. Er was al veel te lang niets gedaan om de dieren te redden.

Hessel Wiegman hoort niet bij Pieterburen. Hij heeft een boot geregeld die betaald ging worden door het Zeehondenfonds. Ook heeft Hessel alle technische materialen om de dieren te kunnen vangen en bevrijden. En ze hadden succes! Twee zeehonden hebben ze kunnen vangen en van hun kwel-net kunnen verlossen. Beide dieren konden na de operatie weer worden vrijgelaten in zee.

En wat staat er nu op de site van Pieterburen en in het nieuws? Pieterburen heeft het georganiseerd. Hoe bedenken ze het. Wat zielig… Pieterburen blijkt wel goed te zijn in woorden maar niet in daden.

Hessel Wiegman is de grootste zeehondenredder van Nederland. Zeker meer dan 4000 zeehonden heeft hij gered. Maar hij wil niet meer geassocieerd worden met Pieterburen omdat hij heeft ervaren dat door hem aangeleverde zeehonden daar geen kans hebben gekregen.
Het is dus duidelijk: Pieterburen heeft geen actie ondernomen om de zeehonden te redden en heeft ook geen dier gered.

Tekst: Lenie ’t Hart
Foto’s: Hessel Wiegman