Waarom worden 5 gewonde zeehonden op Terschelling niet gered?

Zondag 10 mei bereikte ons via Kustnieuws Nederland & Europa het bericht dat er vijf in nood verkerende zeehonden op de zandbanken bij Terschelling liggen. Ondanks herhaalde meldingen blijft de Zeehondencreche Pieterburen potdoof.

Het bericht werd vergezeld van foto’s waarop te zien is dat het gaat om twee zeehonden met een ring om de nek, twee zeehonden met een net om de nek en een zeehond met een grote gapende wond.

Door meerdere boten en schippers is vanaf maandag 4 mei 2015 het eerste zeehondenleed direct gemeld aan vuurtoren ‘De Brandaris’ (Kustwachtcentrum). Deze hebben de melding vervolgens doorgegeven aan de Zeehondencreche in Pieterburen.

Op maandag 4 mei werden er twee hulpbehoevende zeehonden gespot. In de dagen die daarop volgden kwamen er nog eens drie ernstig gewonde zeehonden bij. Ook deze zijn gemeld aan de vuurtoren. Verschillende melders en toeristen waren zaterdag 9 mei in een ‘Hoera’ stemming omdat zij zagen dat er medewerkers van de zeehondencreche op het eiland waren. Naderhand bleek dat dit niet was om de noodlijdende zeehonden te verlossen van hun pijn en de netten/ringen om hun nek, maar om samen met twee bussen met toeristen 4 zeehonden vrij te laten in de buurt van het ‘Groene Strand’.

Waarom er nog steeds geen actie is ondernomen is niet bekend. De zeehonden hebben al meerdere keren hoog op de zandplaten gelegen, hetgeen het vangen van een zeehond vergemakkelijkt. Als de zeehonden dicht aan de waterkant liggen gaan zij bij het zien van boten welke te dichtbij komen al snel het water in. Inmiddels zou er al één zeehond sinds vrijdag 8 mei dood op een zandplaat liggen. Of het één van deze vijf slachtoffers betreft kon men niet zien omdat de zeehond al helemaal ondergestoven was met zand.

Toeristen welke mee waren geweest met verschillende zeehondentours op het eiland, kwamen dagelijks twee keer per dag vragen of de betreffende zeehonden al waren gered. “We slapen er iedere dag niet van, ook onze kinderen niet, we staan er mee op en we gaan ermee naar bed. Waarom worden ze niet geholpen? “. “We hebben het meerdere keren aan de toren gemeld” zeggen de verschillende schippers, maar we hebben nog steeds niemand gezien die hierin deskundig is”.

Bron en foto’s: Kustnieuws Nederland & Europa

Antwoord van de Zeehondencreche

Wist u dat er ieder jaar wereldwijd 640.000 ton visnetafval in zee terecht komt? En geschat jaarlijks 136.000 zeezoogdieren doodt? Ook in Nederland zien we daar de effecten van: op dit moment liggen er 4 zeehonden die al enige tijd verstrikt zijn geraakt in afval op zandbanken dichtbij Terschelling.

De Zeehondencrèche Pieterburen houdt de dieren sinds 2 mei in de gaten en houdt voortdurend contact met rederij Noordgat en de EHBZ om de dieren – zodra het kan – te bevrijden. Het redden van deze gestresste dieren, die tussen honderden soortgenoten liggen is niet makkelijk. Het onstuimige weer speelde de afgelopen tijd ons team ook parten. We blijven het proberen. En we houden jullie op de hoogte.

Het maakt het belang van ons Happy Seal initiatief extra duidelijk: Samen met de vissers gaan we voorkomen dat dit kan gebeuren. En als er dan toch een dier in nood is, staat de Zeehondencrèche klaar!