Bultrug is zeker en vast buitengezwommen

 Middelburg, 17 februari 2015 – De bultrug is niet meer op de Oosterschelde. Dat zegt Jaap van der Hiele van stichting A Seal Centrum voor Zeezoogdierenzorg op basis van patrouilles van Rijkswaterstaat en het ontbreken van verdere meldingen van de scheepvaart op de Oosterschelde.

De bultrug werd maandag in de late namiddag rond 16u – 16u30 aan de buitenzijde van de Oosterscheldekering gezien. Een koppel op vakantie in Zeeland zag het dier met de stroming buitendrijven. Na een stevige spuiter zwom het dier in noordelijke richting weg.

De bultrug ging met halftij laagwater – HW 11:48 en LW 18:04 – door de Oosterscheldekering (aangeduid met rode lijn op onderstaande grafiek).

getij-oosterscheldekering-bultrug

Op dat moment kon hij nog juist door de kering. Omwille van het afgaande water kon er verondersteld worden dat er geen weg terug was, doch dit was geen zekerheid. Vanochtend werd door verschillende schepen nog uitgekeken en na een ochtend zonder meldingen kunnen we stellen dat de bultrug veilig en wel terug de Noordzee is opgezwommen.

Een laatste punt dat zijn veilig vertrek ondersteunt zijn de tijdstippen van de laatste waarneming rond 14u bij Kats en rond 16u30 bij de Oosterscheldekering. Daaruit blijkt dat het dier na de laatste waarneming gewoon aan quasi dezelfde snelheid van ongeveer 10km/u is blijven doorzwemmen.

De bultrug was ondanks eerder meldingen van 5 tot 6m, ruim tien meter lang. “Sommige waarnemingen spreken van een meter of vijf. Dat is het deel dat je boven water ziet. Maar schippers van verschillende kotters kunnen de lengte goed inschatten ten opzichte van hun schip.” aldus Jaap van der Hiele.

Al bij al een goede afloop en leerzame momenten over bultruggen.