Levende bruinvis gevonden op Texel

foto: SOS Dolfijn
foto: SOS Dolfijn

Texel, 27 januari 2017 – Vanochtend vroeg wordt er op het Waddeneiland Texel een levend gestrande bruinvis gevonden. De vinder wist meteen dat een bruinvis of dolfijn op het strand een dier in nood is en o.a. goed nat gehouden moet worden. Hij is direct jerrycans gaan vullen met zeewater en het dier nat gaan houden. Via Ecomare wordt het rescue-team van SOS Dolfijn gealarmeerd.

Medewerkers van Ecomare haalden het zieke bruinvisvrouwtje van het strand en zorgden voor de overtocht naar het vasteland. Bij Hoorn werd het dier dan overgedragen aan SOS Dolfijn en begin van de middag arriveerde de nieuwe patiënt in het opvangcentrum in Harderwijk.

Wat het zieke dier precies mankeert moet komende dagen blijken uit onderzoek. Eerste bevindingen wijzen in elk geval erop dat ze iets vermagerd is, uitgedroogd en bloedarmoede heeft. Ze is zodanig verzwakt dat ze niet langer in staat is om zelfstandig te zwemmen. Medewerkers en vrijwilligers lopen daarom continu met haar rond in het bassin.

In datzelfde bassin zwemt ook bruinvis Bendert. Hij arriveerde vorige week en kan inmiddels al goed zelfstandig zwemmen en eten. Bendert wordt behandeld tegen een longworminfectie en na binnenkomst is gebleken dat de verwonding op zijn staart zijn veroorzaakt door een aanval van een grijze zeehond.