Zieke zeehond gered door EHBZ Katwijk.

Katwijk, 14 december 2014 – In de vroege ochtenduren van zondag 14 december heeft Leen van Duijn, vrijwilliger van het EHBZ netwerk ‘EHBZ Zeehondencrèche Lenie ’t Hart’ een zieke zeehond gevangen.

Eerder had van Duijn al een melding gekregen van de politie meldkamer. Mensen met honden stonden op enkele meters naast de jonge zeehond. “Erg gevaarlijk, een zeehond kan lelijk bijten met alle gevolgen van dien”, aldus van Duijn. (bovendien heerst het vogelgriepvirus H10N7 bij de zeehonden wat overgedragen kan worden op honden en hoogstwaarschijnlijk ook op mensen)< Op vrijdag 13 december slaagde van Duijn er niet in om de zeehond te vangen. Het zoogdier was de zeehondenredder te snel af. Maar op zondag rond 08:30uur slaagde van Duijn er wel in. Het ging om een vrij jonge zeehond van enkele maanden oud. Volgens van Duijn is het dier verzwakt geraakt door de storm en heeft het longworm. Longworm is een typische kinderziekte bij zeehonden, maar dit jaar zijn er opvallend veel volwassen dieren met deze parasiet. De jonge zeehonden krijgen deze parasitaire besmetting via vis en garnalen binnen. Nadat ze vier weken door hun moeder zijn gezoogd, moeten ze voor zich zelf gaan zorgen. Dat is een moeilijke periode voor de jonge dieren. Iedere zeehond kan in zijn leven te maken krijgen met longwormen, maar gelukkig is dit voor gezonde dieren met voldoende weerstand geen probleem. Zij hebben geen last van de parasiet. Bij zeehonden met te weinig weerstand kan de longworm zich vermenigvuldigen en uitgroeien tot een ware plaag. De zeehond is door van Duijn naar Den Oever in Noord Holland, vlakbij de Afsluitdijk, gebracht. Aldaar hebben medewerkers van Zeehondencrèche Pieterburen de zorg voor de zeehond overgenomen en vervolgde de zeehond zijn weg naar Pieterburen. >> fotorapportage van www.fotovandijk.nl