Zeehond gered uit een net door KNRM Petten

foto: KNRM Petten
foto: KNRM Petten

Petten, 16 november 2014 – Op zondag omstreeks twaalf uur kwam alarm van de kustwacht met de vermelding “ dier in nood”. Op het nieuwe opgespoten strand ter hoogte van Camperduin was een zeehond in een net verstrikt geraakt.

 

 

Op zondag 16 november, omstreeks 12.00uur, alarmeerde het Kustwachtcentrum in Den Helder de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, station Petten. Op het nieuwe opgespoten strand, ter hoogte van Camperduin, bleek een zeehond in een vissersnet verstrikt geraakt. En aantal KNRM bemanningsleden zijn direct na alarmering met het Kust-Hulpverleningsvoertuig ter plaatse gegaan.

Een vaartuig dat peilingen verricht voor het nieuwe strand, was op de locatie aanwezig en kon de KNRM aanwijzen waar ze zeehond in nood zich precies bevond. Enkele bemanningsleden gingen gekleed in een overlevingspak de Noordzee in en trokken met behulp van het Kust-Hulpverleningsvoertuig het vissersnet op het strand.

Op het strand werd de kleine jonge zeehond losgesneden. De zeehond bleef heel rustig en liet alles gelaten over zich heen komen. Het dier ging niet gelijk de zee in, maar bleef voor korte tijd in het ondiepe water. Daarna zwom het naar dieper water.

De redding van de zeehond maakte indruk op de vrijwilligers van de KNRM. “Het dier was geheel in het vissersnet gedraaid en had zonder de hulp van de redders absoluut verdronken”, aldus Herman Veldman, woordvoerder van het KNRM reddingstation in Petten.

>> Fotoverslag