Zeehondensterfte op het Duitse wad

M. Bijl
M. Bijl

Afgelopen twee weken zijn er uitzonderlijk veel dode en ernstig zieke zeehonden aangetroffen in de Duitse Waddenzee. Op de Duitse eilanden Helgoland, Amrum, Föhr en Sylt worden dagelijks dode dieren aangetroffen. In augustus werd op het Deense eiland Anholt (Oostzee) ook al een massale sterfte onder de zeehonden geconstateerd.

 

Op dit moment wordt onderzocht of de doodsoorzaak op de Duitse en Deense eilanden dezelfde zijn. In dat geval is er wellicht sprake van een nieuwe virusuitbraak. In 1988 en 2002 werden de zeehondenpopulaties in de Waddenzee ook getroffen door een virusuitbraak waarbij een aanzienlijk deel van de populatie overleed. Deze beide virusuitbraken zijn goed terug te zien in de tellingen die jaarlijks worden uitgevoerd.

De Nederlandse opvangcentra hebben hun vrijwilligers op de eilanden en langs de kust geïnformeerd en zijn extra alert op uitzonderlijke sterft in de Nederlandse delen van de Waddenzee. Voor de opvang van zieke zeehonden is in 2003 door het ministerie een protocol opgesteld met specifieke richtlijnen voor het geval van een virusuitbraak.

bron: waddenvereniging