De zeehonden ondergrondse

foto: Enno Kruijer
foto: Enno Kruijer

Spijk, 1 oktober 2014 – Bij een particulier in het Groningse Spijk heeft de NVWA twee zeehonden in beslag genomen. De man kreeg een proces-verbaal wegens illegale thuisopvang. Onlangs gebeurde hetzelfde bij iemand op Terschelling. Beide verdachten zijn woedend. ‘Door het strengere beleid van de zeehondencrèche in Pieterburen moeten wij de dieren wel opvangen,’.

De waarheid moet boven tafel. Hoe zit het met de opvang centra’s in Nederland. Illegaal of niet.

Zoals we afgelopen weken op het nieuws en in de media hebben vernomen is er een illegale zeehondenopvang opgerold. Het zou gaan om een particulier die zeehonden in een badkuip zou verstoppen. Klinkt als een amateur die het leuk vond een zeehond als huisdier te houden als een konijn of een cavia. De media mag er dan ook graag een draai aan geven en de gehele waarheid niet te publiceren.
Als zelf aangegeven door Enno Kruier uit Spijk in het AD schaamt hij zich niet voor zijn acties.

Waarom de illegale opvang er moest zijn? Het woord zou zijn dat de Zeehondencreche Pieterburen zeehonden heeft laten liggen. Dan wel zeehonden die zeker te weten hun moeder kwijt waren. Een aantal van deze zeehonden zijn dan ook al overleden op het strand. Na een melding zou de zeehondencreche geen actie hebben ondernomen. Ook het verhaal dat de zeehondencreche dieren te vroeg en te ziek zouden vrijlaten kon Kruier niet aan zien. Zo liggen er ook al aanklachten tegen de zeehondencreche wegens dieren mishandeling. Op dit punt heeft Kruier zelf de dieren opgevangen.

En dan nog het verhaal over de badkuip. Als ik als simpele burger lees dat een particuliere een zeehond in een badkuip opvangt denk ik aan een volle stinkende badkamer met een zeehond in een bad vol sop. Zo brengt de media dit naar buiten. Echter werden de zeehonden opgevangen in professionele baden. De ze baden zijn zelfs ontworpen door de zeehondencreche Pieterburen. De dieren werden dan niet alleen binnen gehouden maar ook buiten in de achtertuin van Kruier. Dus aan zonlicht kregen ze ook geen tekort.
Wat betreft de voeding was zeer goed geregeld. De zeehonden kregen verse op zee ingevroren haring. Vispap kon worden gemaakt met de nodige ingrediënten. En medische zorg en medicatie wanneer nodig zijn door een professional uitgevoerd.

Dus is hier sprake van een amateur die een zeehond in zijn badkuip heeft liggen? Absoluut niet! Kruier die zelf al heel veel jaren bij de zeehondencreche heeft gewerkt en zelf een dierenambulance heeft gehad, samen met een team zeehonden professionals die hier een professionele opvang heeft neer gezet. Echter heeft Kruier geen ontheffing dus moet hij gestraft worden. Te erg gewoon! Omdat je een “echte zeehondenredder” bent moet je boeten!
“De zeehonden ondergrondse” steunen de heer Kruier en hopen dat meer mensen dat doen.

>> Hun Facebook-pagina “De zeehonden ondergrondse”

Lees ook het stuk in het AD http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3759875/2014/10/01/Zeehondenredders-razend-na-weghalen-huilers-door-NVWA.dhtml?show=art