Het verhaal van de “illegale” zeehondenredders.

foto: Enno Kruijer
foto: Enno Kruijer

Bij een particulier in het Groningse Spijk heeft de NVWA gisteren twee zeehonden in beslag genomen. De man kreeg een proces-verbaal wegens illegale thuisopvang. Onlangs gebeurde hetzelfde bij iemand op Terschelling. Beide verdachten zijn woedend. ‘Door het strengere beleid van de zeehondencrèche in Pieterburen moeten wij de dieren wel opvangen,’ reageren ze verbolgen tegenover het AD.

We kregen uit eerste hand nog het volgende bericht: “De particulier welke een Proces Verbaal heeft gekregen van de NVWA in verband met het thuis illegaal opvangen van twee zeehonden verzorgde de dieren niet alleen. Een team van ex-Zeehondencrèchemedewerkers stond dag en nacht paraat voor de zeehonden. Tevens werden de dieren veterinair behandeld door een dierenarts met expertise op het gebied van zeehondenzorg. In sommige media is gesuggereerd dat de dieren in een badkuip zouden zijn gevonden. Het ontbrak de dieren echter aan niets. De zgn. ‘badkuipen’ zijn professionele baden die tevens in de bekende opvangcentra worden gebruikt.  De inspecteur van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) heeft de zeehonden in goede gezondheid bevonden.

>> Lees verder