Pups hulpeloos achterlaten

EHBZ
Foto: EHBZ

Dollard, 9 juli 2014 – Vanwege een gegraven geul in de Dollard komen veel zeehonden met hun jongen bij hoogwater op die plek liggen. Er is een kijkwand gemaakt, zodat de mensen op afstand de dieren kunnen zien. De Zeehondencrèche heeft daar al jaren onderzoek gedaan, o.a. naar het effect van verstoring op het gedrag van de zeehonden. Tot voor kort werden de daar aangetroffen huilers (jongen die hun moeder kwijt zijn) meegenomen en ook werden de dode dieren geborgen voor wetenschappelijk onderzoek. Maar dit jaar is er blijkbaar een ander beleid. Nu worden de jongen die hulp nodig hebben niet altijd geholpen. Inmiddels zijn er door verschillende mensen al vier dode zeehonden geborgen die tijdens de observatie van medewerkers van de crèche niet zijn geholpen. We weten met zekerheid dat er drie ’s morgens, aan het begin van de observatieperiode, nog leefden.

De crèchemedewerkers hebben deze dieren vermoedelijk voor hun ogen zien sterven. Vanmiddag was het weer raak: Lenie ’t Hart was met pers aanwezig bij de bewuste lokatie. Medewerkers van de crèche waren er aan het observeren; een jonge pup lag vlak bij de dijk, voor iedereen te zien en duidelijk helemaal alleen. Toen Lenie vanavond ging kijken waren de observators naar huis en lag de huiler dood op het strand vlak voor de kijkwand.