Eén op de zes bruinvissen geveld door visnetten

foto: Jan Haelters, BMM - MUMM - UGMM
foto: Jan Haelters, BMM – MUMM – UGMM

Oostende, 17 juni 2014 – Tussen 1 juni 2013 en 29 april 2014 heeft de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee en Schelde-estuarium (BMM) 103 strandingen van dode bruinvissen geregistreerd, waarvan 97 aan de kust en 6 in het binnenland. In 17 gevallen kwamen de dieren vermoedelijk om bij visserij-activiteiten. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams milieuminister Joke Schauvliege op een schriftelijke vraag van voormalig Vlaams parlementslid Peter Reekmans (LDD).

Milieuorganisaties vragen al langer een verbod op het gebruik van strandwarrelnetten. Enkele organisaties waaronder Natuurpunt zijn recent gestart met een petitie om een Vlaams verbod op het gebruik van deze netten door recreatieve sportvissers te bekomen.

Ontsnappen onmogelijk
Het gaat om honderden meters lange netten die een soort zak vormen waaruit grote vissen niet kunnen ontsnappen. Bruinvissen zijn zoogdieren die maar enkele minuten onder water blijven. Wanneer ze in dergelijke verstrikt geraken, stikken en verdrinken ze.

Uit het antwoord van Schauvliege blijkt voorts dat het aantal waarnemingen van bruinvissen in het Belgisch deel van de Noordzee in de periode 1993-2003 zeer laag was, maar dat dit sindsdien sterk toegenomen is. Sinds 2009 schommelt het totaal aantal waarnemingen tussen 177 (2012) en 1.187 (2011). Begin april van dit jaar werd in de Noordzee een recordaantal van vier bruinvissen per vierkante kilometer waargenomen.

In de Schelde werden in de periode januari-mei 2013 293 dieren gespot. In de periode januari-april 2014 werd slechts 1 dier in de Schelde opgemerkt.