“Nieuwe lijn vrijlaten” niet onwettig

foto: EHBZ ZuidWest
foto: EHBZ ZuidWest

Pieterburen, 30 januari 2014 – Recentelijk is er ter discussie gesteld of de “nieuwe lijn” die afgelopen jaar ingezet is op de Zeehondencrèche wat betreft het vrijlatingsgewicht van de zeehonden in strijd is met de wet.

 

De suggestie was dat zeehonden 38 kilo moeten wegen alvorens zij vrijgelaten kunnen worden. Vanuit het ministerie is nu het bericht gekomen dat wij niets onwettigs doen. Er zijn twee vergunningen op de crèche: één voor het opvangen en één voor het vrijlaten van zeehonden. Daarnaast is er een intern protocol wat betreft vrijlaten.

De vergunning voor het opvangen van zieke, gewonde en verweesde dieren is verleend door het ministerie van economische zaken, landbouw en innovatie. De vergunning voor het uitzetten van zeehonden is verleend door de provincie Fryslan. In beide vergunningen staat helemaal niets over een minimum gewicht. Er staat overigens niets in over gewicht. Het ministerie is er dan ook van overtuigd dat we niet in overtreding zijn.

Dat is ook bevestigd door diverse bestuurslagen binnen dat ministerie. De gedeputeerde Tineke Schokker van de provincie Fryslan is volledig op de hoogte van de wettelijke bepalingen omtrent de vergunningen en is degene die de woordvoering doet als het gaat over de beide vergunningen. En verder staat de crèçhe uiteraard open voor elke instantie en elke bezoeker die wil komen kijken hoe we omgaan met de protocollen. We hebben geen geheimen en ook niets te verbergen.

Het interne protocol van de crèche ten aanzien van vrijlaten houdt in dat zeehonden niet in gevangenschap worden gehouden en dat de volgende indicaties moeten gelden:

  • de zeehond moet in goede gezondheid verkeren
  • de zeehond moet minstens twee weken vrij zijn van antibiotica behandeling
  • de zeehond moet zich zelfstandig kunnen redden
  • de zeehond is uniek gemerkt door middel van een merk en chip

elke zeehond zal individueel geëvalueerd worden en uitzonderingen kunnen worden gemaakt door de beslissing van de dierenarts of het hoofd zorg. Zo’n protocol kan uiteraard gewijzigd worden als de inzichten wijzigen. Zo’n wijziging is een beslissing van een team van experts die daarbij alle aspecten bekijken. Zoals in al onze werkwijzes staat het welzijn van de zeehond hierbij centraal.

bron: www.zeehondencreche.nl