Witjes Vlieland in gevaar * UPDATE

Vlieland, 3 december 2013 – Donderdag is het code Oranje voor de witte pups van de grijze zeehond op de Richel en Engelse Hoek. Bij een krachtige noordwesterstorm en gevaarlijk stormtij, moeten ze zwemmen waardoor kans op verdrinking groot is.

Mariene meteoverwachting dinsdag 03/12/13 16u00

Weersverwachting tot zondagavond 08/12/13

Een complex lagedrukgebied boven Scandinavië zakt de komende dagen uit tot boven West-Europa. Donderdag staat er over vrijwel de hele Noordzee een noordwesterstorm. Die stuwt het zeewater in de richting van onze kust. Daardoor kan in de nacht van donderdag op vrijdag het peil van gevaarlijk stormtij (een hoogwater van 590 cm TAW of meer in Oostende) worden bereikt.

Donderdag start met brede opklaringen. In de loop van de voormiddag schuift er meer bewolking binnen en naar de avond toe schuift een regenzone onze kuststrook binnen. Onmiddellijk na de passage van dit front ontwikkelen er zich (winterse) buien die voornamelijk de oostkust aandoen. Maxima rond 7°C. Eerst goed, later matig zicht. Matige tot vrij krachtige wind (4-5) uit W, krimpend naar WZW en toenemend tot stormachtig (8) of storm (9). Rukwinden mogelijk tot 100 km/u.

bron: www.kustweerbericht.be