Zoektocht Exxon naar olie doodde 100 witlipdolfijnen

witlipdolfijnEen onafhankelijk team van wetenschappers heeft geconcludeerd dat de zoektocht naar olie van Exxon Mobil een honderdtal witlipdolfijnen de dood heeft in gejaagd. Dat blijkt uit het onderzoek naar de doodsoorzaak van de dieren die in 2008 op de kust van Madagascar strandden.

Het team onderzocht de doodsoorzaak van een honderdtal dieren die in mei 2008 in een lagune strandden. Daar kwamen ze om in het ondiepe water. “Dit type dolfijn was nog nooit eerder in zo’n omgeving in Madagascar gespot, aangezien ze normaal in erg diep water blijven”, aldus de studie.

De wetenschappers concludeerden dat de oorzaak gezocht moet worden bij de zoektocht van Exxon Mobil naar olie. Het bedrijf was namelijk amper 65 kilometer van de lagune met behulp van geavanceerde sonarapparatuur de bodem aan het onderzoeken. “Alle witlipdolfijnen die zich binnen een gebied van honderd vierkante kilometer bevonden, zouden het geluid gehoord moeten hebben.”

Seismische schokgolven kunnen enkele vitale functies van dolfijnen uitschakelen, zoals ademen, eten en communiceren”, aldus Jacqueline Savitz, vicepresident van milieuvereniging Oceana.