Zeehonden Grevelingen

Grevelingen, 21 september 2013 – Martijn Verweijen kon ten noorden van de Stampersplaat in de Grevelingen, twee groepjes zeehonden vanaf de oever kunnen waarnemen.

Een groepje van minimaal 20 op de steenstort langs de vaargeul (een vaste hangplek) en 12 op de vooroeververdediging van de Stampersplaat. Het laatste groepje met telescoop goed kunnen observeren. Is weer eens wat anders dan een amorfe berg zeehonden ergens in de verte. Heb goed kunnen zien: diverse lighoudingen, gedrag als een zeehond zich uit het water bij de groep voegt, hoe zeehonden zich krabben, hoe alert er steeds wordt rondgekeken, hoe een plasje gedaan wordt, hoe goed hun gehoor is. Heb dit proefondervindelijk vastgesteld door eenmalig in de handen te klappen : alle koppen direct omhoog (afstand geschat max. 70 m). Later kwamen twee echtparen luid sprekend aanwandelen. De zeehonden keken direct op, maar toonden zich niet verontrust. Werden wel enigszins gestoord in hun bezigheid, dus strikt genomen is er sprake van verstoring.

Elders in de Grevelingen op 22-9 nog 1 ex. ingang haven Middelplaat, 2 ex. op Middelplaatje, 2 gewone en 1 grijze op steenstort tegenover watersporteiland Archipel. De ligplaats bij De Vlieger heb ik niet kunnen tellen.

Die 50 ex. van de heer Van de Merwe kloppen wel met de waarnemingen van SBB.
De vraag is of er maatregelen genomen moeten worden om al te veel belangstelling te gaan regelen. SBB ergert zich geregeld aan jachten die erg dichtbij de ligplaatsen gaan ankeren.

[mappress mapid=”1000″]