Vinvis ’s Gravenzande slachtoffer van aanvaring

foto: Marko Oudenaarden - Delta Safari
foto: Marko Oudenaarden – Delta Safari

’s Gravenzande, 17 september 2013 – De vinvis die afgelopen weekend dood aanspoelde bij ’s Gravenzande is waarschijnlijk om het leven gekomen door een aanvaring. Dat blijkt uit onderzoek door museum Naturalis in en de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht.

 

Het kadaver dreef zondagmiddag bij Stellendam en spoelde maandag aan op het strand van ’s Gravenzande. Na observatie werd ook duidelijk dat het om een jong mannetje gaat van zeventien meter lang, terwijl eerst werd gemeld dat het dier een lengte had van zes meter.

Flinke blauwe plekken aan de zijkant van het lijf wijzen er op dat de vinvis die maandag op het strand van ‘s Gravenzande aanspoelde, door een schip is geraakt. Patholoog Jooske IJzer van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaat nog verder onderzoeken of de botsing is ontstaan doordat het dier ziek was of door toeval. Het komt vaker voor dat vinvissen met schepen in aanraking komen. Een paar maanden geleden voer een schip de haven van Rotterdam binnen met een dode vinvis op de boeg.

Als de ontleding is afgerond worden de botten toegevoegd aan de collectie van museum Naturalis in Leiden.

>> Beeldverslag