Dolfijnen surfen op golven van walvis

Dana Point (Californië), 27 augustus 2013 – Kapitein Dave Anderson van DolphinSafari, die uitstapjes om dolfijnen te spotten organiseren, hebben een opmerkelijk tafereel op film kunnen vastleggen. Voor de kust van het Californische Dana Point zagen ze dolfijnen speels omgaan met een gigantische blauwe vinvis.

Volgens Anderson is het moeilijk te zien op film, maar de dolfijnen blijken te ‘surfen’ op de golven die gegenereerd worden door de 25 meter lange walvis. “Dit soort gedrag vertonen dolfijnen normaal enkel als ze zich laten meestromen met de golven die door boten opgewekt worden”, aldus de kapitein. “Zulk gedrag tussen twee diersoorten, zeker als het enkel speels is, is erg ongebruikelijk.”

Tuimelaars en blauwe vinvissen mogen dan wel in dezelfde wateren leven, normaal worden ze niet samen gezien. De dieren leven namelijk in groepen, en die groepen blijven anders uit elkaars buurt. Volgens Anderson is dit dan ook een hoogst uitzonderlijke ontmoeting.