Fransen gaan op haaienvangst

Het Franse overzees departement Réunion kondigt een haaienjacht aan waarbij het in zijn kustwateren 94 haaien wil doden, bovenop de 24 die het voorbije jaar werden gedood. Voor de kust van Réunion vielen sinds 2011 vijf doden door aanvallen van haaien.

Dierenrechtenorganisaties noemen de haaienjacht barbaars en wraakzuchtig. George Burgess, directeur van het instituut voor haaienonderzoek in Florida, veroordeelt het plan als ‘een oubollige reactie die meer door wraak dan door wetenschap wordt ondersteund’.

Burgess waarschuwt tevens dat dit soort slachtpartijen meer schade kan toebrengen aan het toerisme op Réunion dan de haaien zelf. Het land ten oosten van Madagascar dankt zijn welvaart vooral aan het toerisme. Réunion is geliefd bij bergbeklimmers en natuurliefhebbers. ‘De meeste bezoekers van Réunion hebben een meer vooruitstrevende ethiek inzake duurzaamheid dan de autoriteiten hen willen nageven.’

Twee weken geleden kwam een 15-jarig meisje dat aan het snorkelen was om het leven door de aanval van een haai. In mei kwam een 36-jarige surfer tijdens zijn huwelijksreis om nadat hij door een haai was aangevallen.

Lees verder: De Volkskrant