Potvis Terschelling overleden

foto: SOS Dolfijn
foto: SOS Dolfijn

Terschelling, 29 juli 2013 – Rond 20u stuurde de KNRM het volgende Twitterbericht:” De gestrande potvis op Terschelling heeft het helaas niet gehaald. KNRM reddingboot Arie Visser is onderweg naar de haven.”

Eerder op de dag was er nog enige hoop dat het dier misschien nog gered zou kunnen worden.

Mensen van het Terschellingse sleep- en bergingsbedrijf Noordgat waren als eerste rond 15u15 ter plekke, liet eigenaar Simon Smit weten. ‘Toen had het dier zijn ogen nog open, ademde hij nog en zwabberde hij nog met zijn staart.’

Met touwen en ingegraven ankers hebben Smit en vier anderen een diepe geul rondom de potvis gegraven en lukte het ook om het dier te draaien, zodat hij weer met zijn kop naar de zee lag. Daarna had hij zelf een klap met zijn staart moeten geven om weg te gaan, maar dat gebeurde niet.

Maar iets na 18u ging zijn of haar toestand snel achteruit. Kort daarop overleed het dier.