Dit jaar al 117 bruinvissen aangespoeld op onze stranden

foto: BMM – MUMM – UGM

Oostende, 26 juli 2013 – Op de Belgische stranden zijn dit jaar al 117 aangespoelde bruinvissen dood teruggevonden. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) neemt het minister van Natuur Joke Schauvliege kwalijk dat ze gevaarlijke netten van recreatievissers niet verbiedt. Dat schrijft De Morgen.

Nog nooit spoelden er zoveel exemplaren aan van de kleine Europese dolfijnachtige. De bruinvis zou volgens de Habitatrichtlijn van de Europese Unie nochtans het strengste beschermingsregime moeten krijgen.

“Geen eenduidige oorzaak”

Schauvliege zegt dat de strandvisserij aan de Vlaamse kust niet als dé oorzaak gezien kunnen worden van de bijvangst van bruinvissen. Ze wijst erop dat de strandvisserij op de Franse kust en de warrelnetten uit de beroepsvisserij of recreatieve vissers in de Noordzee mee verantwoordelijk kunnen zijn.