Grijze zeehond Domburg; zijn dagboek.

foto: Jaco Duvekot
foto: Jaco Duvekot

Domburg, 21 juli 2013 – Vanmorgen om 07.30 uur  werd de grote grijze mannelijke zeehond dood aangetroffen op het strand van Domburg in de nabijheid van strandpaviljoen de Oase

 

Op donderdag, 18 juli 2013 werd ’s morgens om 10.00 uur een grote zeehond gespot op het talud van de vluchthaven Neeltje Jans. De mensen vonden het niet vreemd omdat er meerdere zeehonden daar verblijven. Om 12.00 uur ging toch een van de mensen alarm slaan bij de bewaking G4S van dat het kennelijk toch niet zo ging als het moest gaan. De EHBZ werd gewaarschuwd. Jaap van der Hiele en Lilianne Sole zijn samen gaan kijken wat er aan de hand was. Zo rond de klok van 13.30 uur waren zij  in de vluchthaven aanwezig en direct stroomde het publiek toe voor informatie.

Eerst werd gekeken naar de toestand van het dier en de locatie. Het was schuin stijl talud. De EHBZ ging de zeehond naderen. Het bleek een volwassen grijze zeehond te zijn met een lengte van ongeveer 2 meter. De EHBZ ‘ ters dachten dat de zeehond dood was omdat deze op zijn rug lag. Op het moment dat de EHBZ-ter op minder dan 1 meter was genaderd schrokken beiden, wat resulteerde dat de zeehond zich omdraaide en direct het water in dook. De zeehond bleef in de vluchthaven dobberen en kwam later die dag weer terug op de kant, alleen de kop boven water en de rest op de breeksteen. De EHBZ vertrok, nadat zij het publiek hadden geïnformeerd (tweede melding: dode grijze zeehond Brouwersdam)

De bewaking G4S van Rijkswaterstaat was bereid een oogje in het zeil te houden. De zeehond werd tot 22.00 uur gespot. Omstreeks 24.00 uur is de EHBZ nog gaan kijken maar niets meer aangetroffen.

Vrijdag, 19 juli 2013 er werd melding ontvangen dat er een grote grijze zeehond aan de buitenzijde van de vluchthaven dobberde en met zijn kop boven water lag op de breeksteen. De EHBZ waarschuwde de strandwachten van SSW en de strandpaviljoenhouder op Neeltje Jans om de zaak in de gaten te houden. De EHBZ ging ’s middags nog polshoogte nemen maar kreeg te horen dat de zeehond richting het strand van de Banjaard was gezwommen / gedreven. De EHBZ heeft de strandwacht van de Banjaard (Domburgse Reddingsbrigade) in kennis gesteld. In de nacht van vrijdag op zaterdag, 20 juli heeft de zeehond liggen dobberen in de hoek van de Jacobahaven te Kamperland (binnenzijde Oosterschelde kering). (bleek later nadat informatie was ontvangen)

Zaterdag, 20 juli 2013 omstreeks 10.00 uur kwam de melding dat er een grote zeehond op het strand lag bij Berkenbosch (Oostkapelle). In samenwerking met de SSW werd er afzetlint en borden geplaatst “laat de zeehond met rust”.  Het was namelijk zeer druk op het strand ivm. het mooie weer en vakantietijd. Het dier bleef namelijk op/in de vloedlijn liggen. Tot 18.00 uur heeft de grote zeehond daar gelegen en was weer weg.

Omstreeks 21.00 uur kwam de melding dat er een grote zeehond op het strand kwam ter hoogte van het strandpaviljoen de Oase.  Daar bleef het dier ook weer in de branding liggen. Aangezien de EHBZ bezig was met voorlichting geven te Ouddorp werd besloten om polshoogte te gaan nemen. Op de terugreis werden materialen opgehaald om te zien of het dier gepakt zou kunnen worden.

Op zaterdagavond, 20 juli rond de rond klok van 23.00 uur arriveerden de EHBZ-ters op het strand van Domburg. Daar werd waargenomen dat de grote grijze zeehond bezig was met zijn doodsstrijd. Het dier lag op zijn zij te rollen in de branding maar hief toch telkens zijn kop weer op. Met hulp van de mensen van het strandpaviljoen de Oase werd gepoogd het dier te helpen doch dat liet hij absoluut niet toe. Bij nadering van hem dook hij verder de branding in, richting open zee. Het was ondertussen al middernacht geweest.

Zondag, 22 juli 2013 om 07.30 uur werd de EHBZ gewaarschuwd dat een strand verder, richting Oostkapelle een grote zeehond dood op het strand lag. In samenwerking met de SSW en de EHBZ mensen werd de grote zeehond geborgen en op transport gezet richting de te Pieterburen voor sectie en onderzoek.

Bij meting bleek dat het ging om een grijze volwassen mannetje met een lengte van ongeveer 2.20 meter en een gewicht van ongeveer 120 kg. Het dier was sterk vermagerd en had echt een grote grijze kop.

foto: Jaco Duvekot
foto: Jaco Duvekot

[mappress mapid=”958″]