Zeehonden Koksijde

koksijde-zeehondenKoksijde, 5 juli 2013 – De gemeente Koksijde wil een dringende oproep doen aan alle mensen op het strand van Koksijde. Momenteel verblijft een kolonie zeehonden op het grote strandhoofd van Ster der Zee. Bij hoogwater komen ze er zonnen. Ook in de IJzermonding te Nieuwpoort zijn ze te zien. Wij willen deze unieke medebewoners graag hier houden. Zo kan iedereen van hun aanwezigheid blijven genieten. Daarom vragen we om hen de nodige rust te gunnen en enige zeehondenetiquette in acht te nemen.

Het stuk strand waar de zeehonden zich bevinden werd afgebakend en er staan tijdelijke waarschuwingsborden. Een permanent viertalig informatiebord is in de maak. In overleg met de technische diensten en de strandredders worden verdere maatregelen genomen om de veiligheid van mens en dier tijdens de drukke zomermaanden te garanderen.

Voor de veiligheid van zowel de zeehonden als de nieuwsgierige toeschouwer, wil de gemeente Koksijde vragen om het grote strandhoofd niet te betreden en zeker een veilige afstand van 15m te bewaren. Bovendien dient te worden benadrukt dat dit stuk strand in de zomermaanden (van 1 april tot 1 september) niet toegankelijk is voor honden. Zelfs niet aan de leiband. Tijdens de overige maanden wordt de hond aan de leiband wel toegelaten op het hele strand van Koksijde. Ook kitesurfers en andere watersporters wordt gevraagd om de omgeving van het grote strandhoofd te ontzien.

Om de zeehondenpopulatie op de voet te volgen, willen we een oproep doen aan iedereen die de zeehonden ziet. We willen vragen om ze te tellen en er eventueel een foto van te nemen en deze info door te geven aan de medewerkers van het Nationaal Visserijmuseum te Oostduinkerke. Dit kan op het nummer +32 (0)58 51 24 68. Belangrijk is om zeker ook datum en tijdstip te vermelden, dit om dubbele meldingen te elimineren. Het record van tegelijk aanwezige zeehonden zou 7 zijn. We hopen dit record te breken!

Meer weten?

U kan hier de folder downloaden die de gemeente Koksijde uitgegeven heeft naar aanleiding van deze unieke nieuwe inwoners.
De viertalige  folder is eveneens verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Koksijde, in het Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke en bij de strandredders die zich in de onmiddellijke omgeving van de zeehonden bevinden.

Paspoort van de gewone zeehond

De gewone zeehond (Phoca vitulina vitulina), onze soort, is van Normandië tot Denemarken aan een langzaam maar gestaag herstel bezig.

Hij kan 100 kg wegen en wordt zo’n 30 jaar oud (50 jaar in gevangenschap). De jongen worden in de vroege zomer geboren. Hun menu is gevarieerd, met voorkeur voor (plat)vis. Vroeger speurden de vissers naar zeehonden om haring en sprot te vinden.

Op het droge, met hun korte flippers tegen hun dik lijf, zien ze er hulpeloos uit, maar schijn bedriegt: ze zijn kerngezond.

Mocht er toch een vermoeden zijn dat een zeehond ziek is, kan contact worden opgenomen met SOS zeehond (+32 (0)50 42 43 00). Een dode zeehond dient te worden gemeld bij BMM (+32 (0)477 25 90 06)

Downloads