Dode tuimelaar Oosterschelde

20130627-krabbendijk-tuimelaarMiddelburg, 27 juni 2013 – Rond 14.32 u kreeg Jaap van der Hiele melding van een dode tuimelaar in de Oosterschelde nabij Krabbendijke.

Op het moment dat de melding werd gedaan was het opkomend water.  Aan de melder werd gevraagd om een touw aan de staart te binnen ter voorkoming dat het dier zou wegspoelen, want het dier was dood.  De EHBZ ZuidWest ging ter plaatste met 3 mensen om het kadaver te bergen. Het betrof een vrouwtje van 2m65, mager, in een slechte voedingstoestand en duidelijk afgesleten tanden.

Omdat het kadaver nog vers was,werd het onmiddellijk na de berging door Liliana Solé en Jaap van der Hiele naar Utrecht overgebracht om daar onderzocht te worden.  Bij binnenkomst werd de tuimelaar gewogen en het dier woog slechts 196 kg. Vervolgens werd overgegaan tot sectie. Een bijzonderheid bleek tijdens de sectie dat de parasieten, die er altijd op zitten, nog in leven waren.  Dat is een teken dat het dier zeer kort daarvoor nog geleefd heeft.

Vermoedelijk is de tuimelaar bij afgaand water vast komen te zitten in/op het slik tegen de zeedijk aan. Dit is ook een ondiepe locatie. Om 13.00 uur  was het laag water en om 14.30 uur werd melding gemaakt. In de tussen liggende tijd van stranding en melding is de tuimelaar dood gegaan.

[picasa width=”600″ height=”450″ bgcolor=”#000000″ autoplay=”1″ showcaption=”1″ user=”zeezoogdieren@gmail.com” album=”es_Krabbendijke27Juni2013″]

[mappress mapid=”940″]