EU verbiedt afsnijden van haaienvinnen volledig

Luxemburg, 6 juni 2013 – De Europese Unie heeft het afsnijden van haaienvinnen geheel verboden. Vissers mogen in geen enkel geval meer de begeerde vinnen verwijderen.

De EU-lidstaten gingen vandaag in Luxemburg akkoord met het voorstel van de Europese Commissie in Brussel. De nieuwe regel maakt een einde aan de uitzondering dat sommige vissers vinnen van karkassen mogen verwijderen. Het totale verbod gaat gelden in alle Europese wateren en op alle schepen van EU-lidstaten waar ook ter wereld.

Vissers moeten haaien voortaan in zijn geheel aan land brengen om te voorkomen dat verminkte, nog levende dieren worden teruggegooid in zee. Haaienvinnen zijn vooral in Azië gewild in soep en als traditioneel medicijn. Europees commissaris Maria Damanaki (Visserij) vindt het afsnijden van vinnen verschrikkelijk. Ook bedreigt de praktijk het voortbestaan van haaiensoorten.