Simultane zeehondentelling juni

20130606-westerschelde-hoedekenskerke-brouwerplaat-002Antwerpen – Middelburg – Stellendam, 8 juni 2013 – De zeehondentelling van 8 juni was maar een mager beestje.

 

 

Westerschelde
In het vaarwater Hoofdplaat zijn vanmorgen 42 zeehonden geteld door de bemanning reddingsboot Arie Smit uit Vlissingen.

Daarnaast telden de mensen van de schorrenwerkgroep enkel een groep van 16 zeehonden op de Brouwerplaat bij Hoedekenskerke. Aan de Zimmermangeul lagen er nu voor de 6e week op rij geen zeehonden.

Oosterschelde

Albert Dijkstra was in de Oosterschelde bij Stavenisse aan het oefenen met de brandweerboot van post Stavenisse , daar in de Oosterschelde op de kop van Stavenisse 2 zeehonden geteld op de zandplaat en 1 in het water.

Op de Roggenplaat telde Jaap van der Hiele 15 zeehonden aan de oostelijke geul.

Voordelta

In de Voordelta telde Jaap van der Hiele van EHBZ ZuidWest 123 zeehonden op de Middelplaat bij Renesse. Deze lagen verdeeld over 2 groepen gewone zeehonden en 1 groep gewone zeehonden. Op de Bollen van de Ooster is het ook al een tijdje rustig, daar lag het aantal zeehonden rond 150.

Marko Oudenaarden organiseerde een boottocht vanuit Stellendam. Ook zij telden opvallend minder zeehonden.

“Net terug van een lange dag op het water. Eerst het Haringvliet op geweest (o.a. zwartkopmeeuwen, dwergmeeuwen, dwergsterns, middelste zaagbekken, cetti’s zanger). En daarna gelijk door voor de zeehondentelling per boot. En we hebben vandaag geleerd dat zeehonden tellen vanaf het water lastiger is, dan vanaf het mooie uitkijkpunt op de Maasvlakte. Onderweg liepen de schattingen van de grootste groep uiteen van 38 tot 65. Net nageteld op de foto bleken het er 50 te zijn. (De waarheid ligt altijd in het midden!)”

Resultaat van de Hinderplaten is dus:

  • Midden 50
  • Zuid 9
  • Beereiland Maasvlakte; niet geteld.

Ook bij ons dus iets minder dan gewoon.

Tellers: Marko Oudenaarden, Eva van Sichem en Samantha Daemen, plus 9 gasten op de boot ‘de Happy Fisherman’ uit Stellendam.”

>> lees verslag

 

[picasa width=”600″ height=”450″ bgcolor=”#000000″ autoplay=”1″ showcaption=”1″ user=”zeezoogdieren@gmail.com” album=”es_Zeehondentelling8Juni2013″]

[mappress mapid=”916″]