Warmere oceaan kan dolfijnsterftes in Zuid-Australië verklaren

foto: Department of Primary Industries and Resources of South Australia
foto: Department of Primary Industries and Resources of South Australia

Adelaide, 3 juni 2013 – Dode dolfijnen die op stranden liggen te rotten komen steeds frequenter voor. Volgens bioloog Vic Neverauskas kan een stijgende watertemperatuur als oorzaak worden aangeduid. Het aantal zal met de huidige klimaatsverandering dan ook alleen maar toenemen, vreest hij.

De Australische kusten hebben de afgelopen maanden zwaar te kampen met dode dolfijnen die er aanspoelen. Na onderzoek blijkt dat ze ten prooi waren gevallen aan virussen, waar de meeste dolfijnen echter niet van sterven. Hun immuunsysteem was echter zwaar verzwakt door warmtestress.

Cijfers tonen aan dat het aantal aangespoelde dolfijnen steeds behoorlijk hoger ligt op momenten dat het water warmterecords breekt. Te hoge temperaturen zorgen ervoor dat de dieren een soort stress krijgen, waardoor hun immuunsysteem fel verzwakt wordt. De hogere temperaturen resulteren ook in een lagere voedingswaarde van het water. Dat heeft gevolgen voor zowel de dolfijnen als de dieren lager in de voedselketen.

Als de huidige trends van klimaatsveranderingen zich blijven doorzetten, zal het oceaanwater wereldwijd nog aanzienlijk stijgen. Experts vrezen dan ook dat het aantal dolfijnsterftes de komende tijd nog fel kan stijgen.