Hond speelt sleutelrol bij onderzoek naar orka’s

Hoewel orka’s tot de populairste en meest onderzochte zeezoogdieren behoren, is er toch nog veel dat we niet weten over deze magnifieke oceaanreizigers. Een van de belangrijkste onderzoekers in de Amerikaanse staat Washington beweegt zich echter voort op vier poten.

De hond Tucker uit Seattle is namelijk in staat om op 1,5 kilometer afstand de uitwerpselen van orka’s op te sporen. En die uitwerpselen levert wetenschappers nuttige informatie op over de imposante zeezoogdieren. Zo kan er bijvoorbeeld uit worden afgeleid of de dieren drachtig zijn, maar ook in welke mate ze stress ervaren. Stress kan ontstaan door onverantwoord toerisme (boten die de dieren bijvoorbeeld te dicht naderen), vergiftiging door chemische stoffen of een tekort aan zalm.

De inzet van Tucker betekent een kleine doorbraak, want voorheen kwam het maar uiterst zelden voor dat wetenschappers uitwerpselen van orka’s vonden.