Zeezoogdierenfeest in Westerschelde

Middelburg, 21 mei 2013 – Edwin Paree, specialist/Adviseur monitoring Geomorfologie, vertoefde de voorbije week voor meetwerkzaamheden voor Rijkswaterstaat, weer een weekje (13-17mei) in de Westerschelde. Tegenwoordig is dat echt een feest; bruinvissen en zeehonden alom.

Aan de noordkant van de Hooge Platen bijv. 6 bruinvissen (3x 2st) waargenomen. Eentje was aan het slapen, vrij dicht tegen de plaat aan. Apart om te zien. In eerste instantie weet je niet wat je ziet drijven, totdat het beweegt en je er een bruinvis in herkend.

Ook 3 bruinvissen in de Schaar van Waarde waargenomen. De dekknecht aan boord had zelf ook een bootje waar hij regelmatig vanaf Ellewoutsdijk mee uitvaart. Hij wist te melden dat hier voor de haven zo’n 3 weken geleden een Tuimelaar had gezwommen. “Was het geen Bruinvis?” vroeg ik. “Nee, er zwom zowel een Tuimelaar als meerdere Bruinvissen tegelijk, echt twee verschillende soorten waarvan die ene een flinke jongen was”. Wat het ook geweest mag zijn, mensen die dagelijks op het water zitten zien best veel, veel meer dan er doorgaans via de meldingen blijkt. Zo zagen ze onlangs ook nog 2 bruinvissen aan de binnenzijde bij de sluizen van Hansweert.

Zeehonden zien we bijna overal. Waarbij de plaatsen met de grootste aantallen zijn: westkant Hooge Platen en Molenplaat. Toen we op gepaste afstand (ca. 500m) langs de groep op de Molenplaat voeren, kroop 1 zeehond in het water en achtervolgde de boot (op ca. 300m afstand). Alleen dat volgen was juist het aparte. Het leek alsof hij dacht dat hij zelf een Tuimelaar was. Dat wil zeggen dat hij met grote snelheid uit het water kwam, weer neer plonsde en dit wel zo’n kwartier lang bleef doen. Apart, nog nooit eerder gezien!

En op de laatste dag nog een heuse schedel van een bruinvis op de Hooge Platen gevonden. Was al een end schoon, doch gaat ie eerst een tijdje onder de grond waarna ie vast in een vitrinekast zal belanden.