Is de Vlissingse zeehond een Belg of Hollander?

005Blijkbaar is er in het gebruik van tags voor het merken van opgevangen zeehonden geen consequentie. Groene tags worden standaard gebruikt door Sealife Blankenberge. Maar nu blijkt dat ook de Zeehondencreche Lenie ’t Hart groene tags gebruikt. Is de Vlissingse zeehond een Belg of Hollander?

“De Zeehondencrèche is heel blij met de foto’s. Daarop is te zien dat de zeehond een groen merkje heeft in zijn achtervinpoot. Dat betekent dat hij in opvang geweest is bij de Zeehondencrèche; het groene merk hebben we gebruikt in 2008 en nu in 2013. Uit onze database is gebleken dat er in 2008 drie grijze zeehondenmannetjes bij Renesse zijn vrijgelaten. Eentje daarvan was de pikzwarte Onyx / Black Jack; die komt dus niet in aanmerking. Vrijwel zeker is deze jongeman één van de overige twee in Zeeland vrijgelaten dieren: Hans of Tessa (ook een mannetje). We zijn blij dat hij laat zien in prima gezondheid te verkeren; hij heeft het de afgelopen jaren dus prima gedaan!” dixit www.zeehondencreche.nl.

Uit de foto’s is moeilijk op te maken of beide tags identiek zijn.

zeehond Kanaal door Walcheren

Vlissingse zeehond
Vlissingse zeehond

Het enige wat zekerheid kan geven is mocht men de tag heel duidelijk zien of fotograferen. Er zijn 2 mogelijkheden om zijn nummer te weten

  • ongelofelijk veel geluk als hij daar ooit eens ligt te slapen
  • hem vangen

Maar dat laatste ligt wat moeilijk; is het verantwoord om zo’n dier te vangen en met de nodige stress op te zadelen enkel en alleen om een tag te lezen?