Chinese vlagdolfijn uitgestorven, Yangtze bruinvis bedreigd

De Chinese vlagdolfijn is naar alle waarschijnlijkheid uitgestorven. Dat meldde het Wereld Natuur Fonds (WNF) donderdag na een telling van rivierdolfijnen in China.

Wetenschappers hebben 3400 kilometer van de rivier de Yangtze afgespeurd naar rivierdolfijnen. Ze vonden geen spoor van de vlagdolfijn of baiji, zoals het dier in het Chinees heet.

In 2006 dachten onderzoekers ook al eens dat het afgelopen was met de soort, maar in 2007 dook er toch weer een op.

De Chinese vlagdolfijn of baiji is een uiterst zeldzame rivierdolfijn die alleen in de Chinese Yangtze-rivier voorkomt (of -kwam). Hij heeft brede flippers en een omhoog gebogen snuit. Zijn nek is beweeglijk, waardoor hij goed in de modder kan wroeten. De baiji heeft kleine ogen. Hij vindt zijn weg en prooi vooral op de tast en via echo-locatie.

[youtube:www.youtube.com/watch?v=gIBtHtF9JlU]

Yangtze bruinvis

yangtze-bruinvisEen andere soort, de Yangtze bruinvis, is ernstig bedreigd. De populatie is in 6 jaar tijd met ruim de helft gedaald tot zo’n 1000 exemplaren, blijkt uit de telling. Als de daling zo doorgaat, is de Yangtze bruinvis, de enige bruinvis zonder rugvin, rond 2025 uitgestorven, vreest het WNF.

Grote bedreigingen voor de dolfijnsoorten zijn volgens de natuurorganisatie overbevissing op prooien van de dolfijnen, visnetten, vervuiling van de rivier en waterkrachtcentrales.

 

[youtube:www.youtube.com/watch?v=IZryXhztXx8]