Zieke zeehondenpup te Nieuwpoort * UPDATE 14 maart

foto: brandweer Nieuwpoort
foto: brandweer Nieuwpoort

Nieuwpoort, 13 maart 2013 – deze morgen werd een zieke zeehondenpup opgehaald op het strand van Nieuwpoort aan het Oosterstaketsel door de brandweer van Nieuwpoort.


Deze interventie ging niet gemakkelijk gezien de zeehond in een “kelletje” aan het strandhoofd van het Oosterstaketsel aan het zwemmen was. De sealwatchers van de brandweerdienst konden het zeezoogdier dan toch vangen en overbrengen naar de brandweerkazerne.

Het dier was gekwetst aan de snuit en lichaam en bovendien ernstig verzwakt door longwormen. Dee kwetsuren zijn mede een gevolg van longwormen en van vitaminengebrek.

Na meer dan een halfuur heeft ons team dan toch onze zeehond die nog goed in het vel zat gepakt.

Longwormen eten langzamerhand de longblaasjes op en het gevolg is dat de zeehond zeer kortademig wordt en bloed gaat spugen. Uiteindelijk als het dier niet geholpen wordt stikt het in zijn bloed en/of stikt het vanwege ademgebrek.

De zeehondenpup is later opgehaald door Sea Life Blankenberge.

Melding: Luc David, alias Luc de pompier

Update donderdag 14 maart 2013

Het gaat om een vrouwelijke pup.Bijtwonden in hals en aan flipper, oorzaak kan zijn van soortgenoten of andere dieren, is niet te achterhalen,wel een duidelijk bijtpatroon te zien en daarbij denkt Steve Vervaecke van het Sea Life Center op beten van grijze zeehond.

Ook longwormen.Lichte koorts en reeds verettering van de wond boven op het lichaam.
Is dus op tijd gevangen en zal normalerwijze volledig herstellen.

[picasa width=”600″ height=”450″ bgcolor=”#000000″ autoplay=”1″ showcaption=”1″ user=”zeezoogdieren@gmail.com” album=”es_Nieuwpoort13Maart2013″]

[mappress mapid=”816″]