Grijze zeehond Nieuw – Haamstede

Willy Thoelen
Willy Thoelen

Op woensdag, 5 maart 2013 omstreeks 10.30 uur werd er melding gemaakt van een zeehondje op het strand van Nieuw – Haamstede in de omgeving van het verklikkerpad. De mensen van de E.H.B.Z. zuidwest gingen onderweg.

Omstreeks 11.30 uur waren de mensen van de EHBZ  – zuidwest ter plaatse. Ze waren zeer verbaasd dat men een zeehondje had aangetroffen. Het bleek te gaan om een oude volwassen mannetje grijze zeehond met een geschatte lengte van 2.00 m. Gezien de lengte en het gewicht kon niet direct de eerste hulp worden gegeven want uit de eerste observatie bleek dat het dier niet gezond was. Het dier was sterk vermagerd.  De mensen van de EHBZ – zuidwest hebben eerst assistentie gevraagd van andere collegas EHBZ zuidwest om het dier te kunnen vangen / pakken om het te helpen. Daarnaast had men materiaal nodig waarmee de zeehond op een zo’n veilige en humane manier geholpen kon worden. Aangezien het zeer rustig was op het strand is er besloten op dat moment het dier op een later tijdstip op te halen, vanwege transportmogelijkheden. Daarnaast zou er ook nog assistentie en een kleine vrachtauto uit Pieterburen komen zodat alles in een keer geregeld kon worden en niet onnodig stress zou worden veroorzaakt bij de zeehond. Ondertussen werd de zeehond wel in de gaten gehouden door de mensen van de EHBZ –  zuidwest in samenwerking met de handhavers van de gemeente Schouwen – Duiveland en twee stagiares van de uniform beroepen  opleiding van het  ROC te Middelburg. In de loop van de middag werd tot actie overgegaan en kon de zeehond op transport worden gezet naar de zeehondencreche Lenie ’t Hart te Pieterburen. Bij aankomst in Pieterburen bleek dat de zeehond 180 kg woog.

 

[picasa width=”600″ height=”450″ bgcolor=”#000000″ autoplay=”1″ showcaption=”1″ user=”zeezoogdieren@gmail.com” album=”es_NieuwHaamstede6Maart2013″]

 

[mappress mapid=”811″]