Levende bruinvis Petten * UPDATE *

IMG_3637 aPetten, 27 januari 2013 – op het strand van Petten strandde een levende bruinvis. Medewerkers van SOS dolfijn hebben de bruinvis opgehaald en overgebracht naar Harderwijk. Het betrof een mannetje en is nu onderweg naar het opvangcentrum te Harderwijk.

Om vier uur deze middag komt bij SOS Dolfijn de melding binnen dat er een levend gestrande bruinvis gevonden is op het strand van Petten. De bruinvis wordt kort daarvoor gevonden door een inwoner van Petten.

De vinder alarmeert Arnold Gronert, de in Petten wonende medewerker van het EHBZ-netwerk (Eerste Hulp bij Zeezoogdieren). Arnold was een uur eerder nog op het strand geweest, dus lang heeft de bruinvis in nood daar niet gelegen. Hij keert terug naar het strand om de bruinvis op te halen. Omdat bruinvissen erg slecht tegen stress kunnen, neemt hij het dier mee naar huis. Hier kan de bruinvis rustig in de achtertuin van Arnold wachten op de komst van het rescue-team van SOS Dolfijn.

De bruinvis is een mannetje van iets meer dan een meter lang. Op een paar wondjes na, opgelopen door de stranding, ziet hij er redelijk uit. Het dier in nood, voelt wel erg koud aan en krijgt daarom een warme deken om. De jonge bruinvis heeft wel een grote wond gehad, want aan zijn linkerzijde is een groot litteken te zien.

Wanneer de medewerkers van SOS Dolfijn arriveren wordt het dier overgedragen en klaar gemaakt voor transport naar Harderwijk. In het opvangcentrum zal het dier verder onderzocht worden.  De eerste dagen zijn altijd erg kritiek en spannend. Door onderzoek moet blijken wat deze bruinvis in nood mankeert.

SOS Dolfijn heeft deze eerste patiënt van 2013 de naam Arnold gegeven.

RTV Noord – Holland

[mappress mapid=”788″]