IJs dreigt twaalf orka’s te verstikken in Canada ** UPDATE

Twaalf orka’s zitten vast in een gat in het ijs in de Hudsonbaai, in het noorden van het Canadese Quebec. Ze verkeren in levensgevaar, want het gat dreigt dicht te vriezen. Dat meldt de Canadese televisiezender CBC.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=DXlEgEdJadE]

Update 10-01-2013 17.00 u: orca’s zijn vrij

De orka’s moeten om beurt ademhalen aan het wateroppervlak in het wak, zo blijkt uit beelden. Dat gat dreigt echter dicht te vriezen, wat een gevaarlijke situatie oplevert voor de dieren, die weliswaar onderwater leven maar moeten kunnen ademhalen boven het wateroppervlak.

De Canadese overheid stuurde dinsdag een team deskundigen ter plaatse, dat moet nagaan of de orka’s gered kunnen worden. Peter Inukpuk, de burgemeester van het nabijgelegen Inuit-dorp Inukjuak, riep de regering op een ijsbreker in zetten. Zo moet een kanaal van het wak naar open water vrijgemaakt worden.

Aan de televisiezender verklaarde de burgemeester dat de baai pas twee dagen geleden dichtvroor en dat het “ijs niet dik is, niet zo dik als de voorbije jaren”. Volgens Inukpuk lijkt het erop dat de dieren zich van hun benarde situatie bewust zijn. “Soms zijn ze voor lange tijd weg, waarschijnlijk op zoek naar een ander open plek, wat ze maar niet kunnen vinden”, stelt hij.