Overzicht van bultrug Johannes

foto Salko de Wolf -  www.salkodewolf.nl
foto Salko de Wolf – www.salkodewolf.nl

Texel, 15 december 2012 – Bultrug Johannes is niet meer te redden. Tot zondag wordt er geen actie ondernomen, pas zondag wordt het besluit genomen om eventueel een tweede poging te doen het dier te euthaniseren. Dat zei burgemeester Francine Giskes van Texel tijdens een persconferentie. >> lees verder

 

Alle feiten en berichten op een rijtje:

15-12-2012:  Voor mensen die graag stoer doen op Twitter en soortgelijken is het alvorens bedreigende schuttingstaal te lanceren goed te weten dat Ecomare niet aanwezig is en niet verantwoordelijk is voor het euthanaseren van de bultrug. Het Ministerie en de gemeente Texel leiden deze zaak.

– De bij Texel gestrande bultrug leeft nog steeds. Pogingen om het kolossale dier uit zijn lijden te verlossen, zijn niet geslaagd. Experts hebben vastgesteld dat  het slaapmiddel vermoedelijk te zwak was om effect te hebben op de bultrug.  Zaterdagmiddag wordt een 2e euthanasiepoging ondernomen.  lees verder op NU

Texel, 14 december 2012 – Dierenartsen hebben de bultrug Johannes, die sinds woensdag bij het Nederlandse Texel is gestrand, vrijdagavond een laatste slaapmiddel gegeven met als bedoeling dat hij in slaap zou vallen en stoppen met ademen. RTL Nieuws meldt dat het dier ondertussen is overleden. De gezondheidstoestand van ‘Johannes’ was zo slecht dat er geen andere keuze was dan de dood, zo meldt het Dolfinarium in Harderwijk, waarvoor de dierenartsen werken.    Lees verder “de Morgen’

Pieterburen, 14 december 2012, 16:30 – volgens  tweets van Lenie ’t Hart van de zeehondencrèche in Pieterburen, is een boot van Rederij Noordgat van Terschelling met vrijwilligers onderweg naar de bultrug. De burgemeester van Texel heeft verklaard de actie niet tegen te houden! De walvisredders van Terschelling, die ervaring hebben met potvissen op Terschelling gaan het dier proberen te redden.

>> RTL Nieuws

UPDATE 17 :16: Walvisredders zijn vlakbij bultrug, maar worden door politie tegengehouden. Dolfinarium schijnt onderweg te zijn om hem dood te maken.

UPDATE 17:40: Het getij komt stilaan op, de bultrug wordt terug actiever en zwaait met zijn staart. De walvisredders worden nog altijd tegengehouden. — bron: twitter Lenie ‘t Hart

UPDATE 18:30: heel de situatie is nu in handen van de politiek. Ministerie is nu leidinggevend. Ecomare et all volgen hun onderrichtingen. Iedereen hoopt nog op een goede afloop voor de bultrug.

Euthanasie bij een walvis

  1. door een granaat in zijn bek te laten ontploffen.”Het probleem daarvan is dat het een bloedbad wordt”
  2. Een andere manier is om het dier te laten inslapen, maar dan moet je door een 15 centimeter dikke speklaag prikken om een bloedvat te vinden. “Dat is onmogelijk”, zegt bioloog Pierre Bonnet van Ecomare.

Ecomare, 14 december 2012, 15:18 – Men start een reddingactie enkel en alleen als walvisdeskundigen vinden dat dat zinvol is. En dan alleen met professionele hulpverleners. Een aanbod van Joep Denoever die beschikt over een boot met spudpalen, diepgang 90cm, 1200pk, 2 kranen en een net van 100mtr, werd geaccepteerd.

Probleem is dat vrijdagmiddag het weer verslechtert: de zuidoostenwind wakkert aan waardoor de omstandigheden bij de Razende Bol nog gevaarlijker zijn dan gisteren. Morgen zaterdag geeft men zuidenwind en extreem hoog water ivm springtij. Als de bultrug het volhoudt tot dan, zou dat mogelijks zijn redding kunnen betekenen.

Maar besef dat voor dit alles een reuzegrote MAAR staat !

bron: Twitter Ecomare

UPDATE 16:30: Eindconclusie inspectie  van de bultrug door Mardik Leopold, IMARES, en Belgische collega vandaag: conditie walvis gaat toch ernstig achteruit.

Texel, 14 december 2012, 14:20 – IMARES Marine Bioloog Mardik Leopold was bij de Bultrug en rapporteert het volgende: “De bultrug leeft en ligt op de buik op de rechterzij. De linkerlong ligt dus vrij en het dier kan ademen. Ze oogt redelijk goed en rustig alsof het zich bij de situatie neergelegd heeft. Het kan ook in shock zijn of krachten sparen voor hoogwater.”   Letsel is niet zichtbaar maar kan toch aanwezig zijn en dat kan zelfs de reden van de stranding zijn. Ze ziet er goed doorvoed uit. Het is koud dus oververhitting, wat altijd een risico is, speelt niet. Het oog traant wat, dat kan zijn door de wind en/of zand. Het weer gaat slechter worden wat hulp ook bemoeilijkt, zo niet onmogelijk maakt. Het gebied is officieel gesloten voor scheep- en luchtvaart maar er in de buurt komen is eigenlijk onmogelijk. Veterinairs en onderzoekers beraden zich over wat nu te doen. De gemeente Texel is verantwoordelijk voor de verdere gang van zaken, omdat de bultrug op Texels grondgebied ligt en Naturalis is verantwoordelijk vanwege haar opdracht.

Texel, 14 december 2012 – Woordvoerder Kees Brinkman van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij maakte dat vrijdagmorgen bekend in het Radio 1 Journaal.  “De kansen voor overleven zijn heel klein.” De plek waar het dier ligt is volgens hem te ondiep.

Na de mislukte reddingspoging van donderdagavond werd besloten  om vrijdagochtend eventueel een nieuwe poging te wagen, maar daar is nu dus vanaf gezien. Getracht wordt het gebied zo rustig mogelijk te houden en bootjes van nieuwsgierigen op een afstand te houden, zodat het dier in alle rust kan sterven.

Verklaring Ecomare:

Ecomare en KNRM hebben in nauw overleg besloten niet meer te proberen om de gestrande bultrug te redden. Het blijkt technisch niet haalbaar om het dier vanuit zijn benarde positie te bevrijden. Ook de gemeente Texel is bij de beslissing betrokken. Alle deskundigen die de situatie ter plaatse goed kennen hebben geadviseerd te stoppen met de actie. De omgeving van de walvis is afgesloten.

Waarom kan het niet?

De bultrug ligt op een zeer moeilijk begaanbare plek. Het is een labyrint van geulen en zandbanken. Met aanzienlijke getijdenverschillen. Het is mede daardoor niet verantwoord om door te gaan zonder mensen in gevaar te brengen. Ook het weer is vrijdag een grote beperking. Er wordt harde wind vanuit het oosten verwacht en dat is ongunstig: oostenwind betekent lager hoogwater.

Verschillende mensen hebben ons gevraagd waarom er geen zwaarder materieel is ingezet. De plaats waar de walvis ligt is voor veel wagens, machines en grote schepen onbereikbaar. Er is bovendien ook van af gezien omdat bultruggen bijzonder stressgevoelig zijn. Ze kunnen onvoorstelbaar goed horen, want ze communiceren met elkaar over de volle breedte van een oceaan. Al ons motorgeluid komt dus keihard bij ze binnen. Bovendien is het risico van fatale inwendige beschadigingen als gevolg van het sjorren en trekken met zware machines erg groot.

Texel, 13 december 2012 – 2 korte beeldfragmenten van de 3 uur durende reddingsoperatie. Het is moeilijk te zien, maar de gele silhouetten in het water zijn de mannen van de KNRM. Zij staan tot hum middel of zelfs hun schouders in het water. Een helikopter geeft assistentie en verlicht de omgeving. De wind van de helikopter en het koude water geven een gevoelstemperatuur van min 10. Er is een groen net rond de bultrug gespannen. Twee schepen proberen het dier voorzichtig vlot te trekken. De mannen begeleiden de touwen en het net. De poging is helaas niet geslaagd.

 Texel, 13 december 2012, 20:50 – Een 2e reddingsactie is mislukt doordat het net waarmee men het dier wou verplaatsen, los schoot. De helikopter diende terug te keren naar de basis omdat zijn batterijen ver leeg waren. Men overlegt nu wat te doen om de bultrug door de nacht te helpen. Met het hoogwater van vrijdagochtend gaat men voor een nieuwe reddingsactie.

Texel, 13 december 2012, 17: 30 – De bultrug op de Razende Bol beleefde aan het eind van de donderdagmiddag een opmerkelijke opleving. EcoMare-medewerker Pierre Bonnet, die ‘s ochtends ook bij het dier was geweest, constateerde een enorm verschil in levendigheid. Ecomare gaat daarom, in  samenwerking met de KNRM, proberen het dier vlot te krijgen en naar veilig dieper water te leiden. Het KNMR-vaartuig begint met een geul in de zandplaat te blazen – beeldverslag

Texel, 13 december 2012 – de bultrug op de Razende Bol leeft nog. Heel wat mensen vragen zich af hoelang dat dier nog moet lijden en of euthanasie niet mogelijk is. De enigste mogelijke vorm van euthanasie is het dier opblazen met explosieven maar dat vindt niemand een optie.

Foto’s gemaakt door Salko de Wolf van Ecomare en Sytske Dijksen kan u hier terugvinden

Texel, 13 december 2013 – Het gaat helemaal niet goed met de bultrug die gisteren bij Texel strandde. Men heeft besloten om elke reddingsactie af te blazen omdat het dier in te slechte conditie is.  Alle tekens wijzen erop dat hij stervende is.

>> lees verder … >> beeldverslag NOS

Texel, 13 december 2012, 9:40 – De conditie van de bultrug blijkt ernstig achteruit gegaan te zijn. Daarom gaan Ecomare, Kustwacht, KNRM en andere betrokkenen zo snel mogelijk een ultieme reddingspoging ondernemen. Men wil proberen de bultrug van de zandbank te trekken met een net.

UPDATE 11:14: Conditie bultrug gaat snel achteruit, het dier ligt nu helemaal droog. Toen een groepje bij de walvis ging kijken bleek de conditie van het dier toch slechter dan het er van afstand uit zag. De deskundigen zijn opnieuw in beraad over de vervolgstappen. Een redding is voor een walvis een enorme bron van stress, dat kan alleen als het dier nog echt gezond is. Bovendien zit het getij ook tegen met laagwater om 13:36; men moet wachten naar het hoogwater van 19:15 toe maar dan zit men weer met het probleem van de duisternis.

Texel, 12 december 2012 – Salko de Wolf van Ecomare was bij het team dat naar de bultrug trok nadat hij of zij deze namiddag op de Razende Bol gestrand was. Van hem dit fotoverslag.

De melding – Middelburg, 12 december 2012 – Volgens ecomare.nl is er vanmorgen een levende bultrug gestrand tussen Texel en Den Helder. De 12 meter lange walvis werd vanmorgen op de Razende Bol vanuit de lucht gespot door Jan Willem van Buren waarna medewerkers van Ecomare zijn gewaarschuwd. De bultrug ligt deels onderwater wat positief is. Het is laagwater om 12u25 en hoogwater om 18u20.

>> info ecomare >> twitter Ecomare  melding via Albert Dijkstra, strandreddingsdienst Vlissingen

Update 11: 18u Met de invallende duisternis worden alle reddings activiteiten opgeschort tot morgenochtend.

Update 10: 16u20 Men is nog steeds bezig, maar met het vallen van de avond en het keren van het tij worden de kansen voor de bultrug steeds kleiner.

Update 9: 16u Bultrug ligt op het droge en lijkt erg verzwakt. Hoop op goede afloop vervliegt.

Update 8: 15u10 Bultrug is opnieuw gestrand, nu op de Razende Bol. Er gaan mensen de zandplaat op om te kijken.

Update 7: 14u40 De bultrug was even los, maar is weer op ondieper water vast komen te zitten.

Update 6: 14u Het water stijgt steeds verder. De bultrug komt meer en meer in beweging en lijkt los te komen.

Update 5: 13.30 uur Het zeewater stijgt snel met de opkomende vloed. Volgens Ecomare medewerkers ter plaatse is te zien dat de bultrug zich meer beweegt en probeert los te komen. Op gepaste afstand houden KNRM, Marine en medewerkers van NIOZ, IMARES en Ecomare de walvis in de gaten. Gekeken wordt of het dier zichzelf kan bevrijden en wegzwemmen.

Update 4 : 12.10 uur Hoop op een geslaagde reddingsactie begint te groeien. De bultrug ligt volgens Ecomare medewerkers ter plaatse in een geul en nog behoorlijk onder water. Over een half uur begint het zeewater weer te stijgen en dat geeft hoop.

De Razende Bol:

 

[mappress mapid=”758″]