Zieke zeehond westerstaketsel Nieuwpoort

image
Foto Peter Bendels – Brandweer Nieuwpoort

Nieuwpoort, 13 december 2012 – Deze middag werd onze dienst (sealwatcher) opgeroepen voor eens nazicht te doen aan het Westerstaketsel te Nieuwpoort. Daar werd een zeehond opgemerkt, vermoedelijk gekwetst. Bij nazicht lag deze aan de linkerzijde van het Westerstaketsel maar nog goed op kracht om het water in te duiken. Bloedsporen op het strandhoofd duiden toch op een gekwetste of een zieke (longwormen) zeehond. Bij laag water morgenochtend wordt terug nazicht gedaan.

melding: Adjt.David Luc Brandweer Nieuwpoort, alias Luc de pompier

Foto Peter Bendels - Brandweer Nieuwpoort
Foto Peter Bendels – Brandweer Nieuwpoort

Op een 2e foto zie je sputum met bloed. Dit wijst hoogstwaarschijnlijk op longwormen.

Longwormen is een kinderziekte bij zeehonden. De meeste jonge dieren komen die probleemloos door en dan zijn ze er voor de rest van hun leven immuun voor. Sommige jonge zeehonden zijn verzwakt en die worden dan ernstig ziek van deze longwormen. Komen zij in de opvang terecht, dan kunnen ze prima behandeld worden.