Na 10 jaar terug een zeehond in Biesbosch

Werkendam, 9 december 2012 – In de Biesbosch in Noord-Brabant is voor het eerst in 10 jaar een zeehond gezien. Bezoekers zagen het dier zwemmen in de buurt van Werkendam. Ook een boswachter van Staatsbosbeheer heeft de zeehond gezien en zette een foto op Twitter.

De zeehond kan prima overleven in het gebied. De komst is voor Staatsbosbeheer wel aanleiding om opnieuw te pleiten voor het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen. Vorig jaar besloot het kabinet de sluizen af en toe te openen, maar dat gebeurt nog niet. Het openen van de Haringvlietsluizen is beter voor de visstand in de Biesbosch en zorgt voor meer voedsel voor zeehonden. Voor het afsluiten van de Haringvliet in 1970, werden vaker zeehonden in het rivierengebied gezien.

De laatste melding van een zeehond in de Biesbosch dateert uit 2002 – zie artikel

Nu is men blij met een zeehond in de Biesbosch, maar in de 17e eeuw was dat wel wat anders, lees artikel.

 

Begin november 2012 hebben we nog een gewone zeehond mogen zien bij Heerewaarden – zie artikel. Er zwerft al geruime tijd een gewone zeehond op de rivieren. Eerst in de Zwinhaven van Dordrecht en vervolgens is deze zeehond via de Biesbosch naar Heerewaarden gezwommen. Als de zeehond nu gespot is in de Biesbosch dan is het aannemelijk dat het om een en hetzelfde dier gaat.  De zeehond is kennelijk via de Rivieren weer terug naar zee aan het gaan.

Overzicht van recente waarnemingen in de omgeving van de Biesbosch:

 • 26 december 2011 – gewone zeehond op de Lek bij Bergambacht
 • 9 augustus 2010 – gewone zeehond Oude Maas Dordrecht
 • 30 september 2010 gewone zeehond op de IJssel bij Capelle a.d. Ijssel
 • 6 april 2009  gewone zeehond Merwede Dordrecht
 • 4 oktober 2008 gewone zeehond, Oude Maas, Zwijndrecht
 • 16 september 2007 gewone zeehond Haringvliet, Zuidland
 • 10 februari 2006 gewone zeehond, Oostvoornse kanaal, Oostvoorne
 • 10 juni 2005, gewone zeehond, Haringvliet, Streijenham
 • 23 april 2003 gewone zeehond, Haringvliet Zuidland
 • 27 augustus 2003 gewone zeehond, Haringvliet, Stellendam
 • 5 augustus 1998 gewone zeehond, Rode vaart, Zevenbergen