zeehond op strand bij Scheveningen

Scheveningen, 19 oktober 2012 –  rond 20u trof Peter Melissen een zeehond aan op het strand ongeveer 1 km. ten noorden van de pier van Scheveningen. En wat doe je dan? vroeg hij zich.

“Ik merkte hem pas op toen hij door mijn nadering van het strand in het water verdween. Toen ik 30 meter voorbij die plaats was kwam de zeehond weer terug en ging weer op het strand liggen. Ik zag geen bijzonderheden (goed kunnen bekijken met een verrekijker, al was het al wel donker) en omdat de zeehond kennelijk nog fit genoeg was om de zee te kiezen leek mij ingrijpen niet nodig.
Toch wil ik wel graag weten wat eigenlijk het advies in een dergelijk geval is. Toch de EHBZ bellen of is dit wel normaal gedrag voor een zeehond?” aldus Peter Melissen.

Van Jaap van der Hiele van EHBZ Zuidwest kregen we het volgende antwoord: “Het kan gebeuren dat een zeehond bij gebrek aan zandplaten op het strand gaat liggen.  Het dier gaat wel dicht bij de waterlijn zodat het direct kan vluchten. Je kan voor alle zekerheid de EHBZ bellen die hebben voldoende kennis om het goed te kunnen beoordelen.  In principe wordt eerste gekeken en dan pas ingegrepen. Het is niet zo dat “alle” zeehonden  ziek zijn.   Ons advies: beter 1 keer teveel bellen dan 1 keer te weinig.”