Boliviaanse roze dolfijn bij wet beschermd

19/09/12 – De Boliviaanse president Evo Morales heeft een wet bekrachtigd die de Boliviaanse roze dolfijn moet beschermen. Door de wet wordt het verboden om op de Boliviaanse roze dolfijn te vissen en wordt het bedreigde zoogdier tot “nationaal erfgoed” verheven. Bij een ceremonie aan de oever van de Ibare rivier heeft president Morales eveneens het leger opgeroepen om de zoetwater dolfijn te beschermen.

De Boliviaanse roze dolfijn draagt de wetenschappelijke naam Inia boliviensis en staat lokaal bekend onder de naam Bufeo. Het dier komt voor in de rivieren van de Boliviaanse Amazone en heeft veel overeenkomsten met zoetwater dolfijnen in Brazilië, Peru, Venezuela en Colombia.

Volgens de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna (Cites) wordt de Boliviaanse roze dolfijn ernstig bedreigd door overbevissing, kwikvergiftiging ten gevolge van illegale goudwinning, het indammen van rivieren, watervervuiling en erosie. Mannetjesdolfijnen kunnen tot 200 kilogram wegen en staan bekend om hun krachtige kraken.

Bron : BBC World & Latinos Post