Haaien voor Zeeland

Neeltje jans, 22 – 24 augustus 2012 – Op 22, 23 en 24 augustus kozen 10 charterboten met ruim 230 spoetvissers aan boord, het ruime sop in het kader van Sharkatag. In het kader van het project Sharkatag wordt er drie dagen met de hengel op haai gevist om deze na vangst te kunnen merken. Na te zijn teruggezet levert een toekomstige terugvangst van een gemerkte vis belangrijke informatie op over de verspreiding en migratie van deze bijzondere dieren. Theodoor Braaksma van Natuur Avontuur was één van hen.


Afgelopen woensdagmiddag ving ik een schitterende Gevlekte Haai in de Noordzee ten bate van onderzoek van het voorkomen van haaien . Deze haai is voorzien van een pijnloze tag op de rugvin zodat bij een volgende vangst duidelijk wordt waar het dier zich ophoud.
Een geweldige dag georganiseerd door Sport Visserij Nederland in samenwerking met Imares Visserij Onderzoek .

Er waren veel mensen aanwezig vanuit o.a bestuur van Natuurmomenten , de Waddenvereniging, de internationale Haaien en Roggenbeschermingsorganiastie ,Sportvisserij Nederland , Tv en andere pers en tweede Kamerleden waaronder Lutz Jacobi en Ad Koppejan .

In totaal zijn er op deze dag 11 Gevlekte Haaien en 1 Gladde Haai gevangen .De meesten vrouwtjes van rond de 86 cm lang . Schitterende dieren die de mens geen kwaad doen en zich voeden met wormen en andere kleine bodemdieren. Geweldig als je ze na de vrijlating weer zo prachtig ziet wegzwemmen !
Complimenten aan de prima organisatie met name aan Martijn Westdorp en Pieter Beelen en de schippers van de Big Marlin .

Ook zag ik nog een kop van een Gewone Zeehond in zee vanaf de boot op ca. 1 km voor de Oosterscheldekering .

Zeeland is top !
Kortom een GEWELDIGE dag !

Theodoor Braaksma