Dwergvinvis Noordzee

Noordzee, 9 augustus 2012 – Peter van Oenen stuurde ons vanop het gasproductieplatform D15A van GDF Suez, foto’s van een dwergvinvis die bij hen in de buurt passeerde.

Hij zwom ongeveer 4x rond het platform. Iedere keer weer boven komen en dan weer even onder water. Aan de zuid, zuidwest zijde ging hij onder en hebben we hem niet weer gezien. Of voor de landrotten: als ik kijk naar de richting komt hij richting Nederlandse kust / de eilanden.

Er zitten veel dwergvinvissen in de noordelijk Noordzee. Het is hun habitat. Ze komen regelmatig even naar de zuid, maar dan gaat het meestal niet goed.

“Het betekent ook dat het dier aan het foerageren is en onderweg naar de foerageergebieden in de Noordzee.  In 2011 hadden we meer dan 200 zeezoogdieren in de omgeving van Hull. Dat kwam omdat daar veel kril zat. Kril is een van de voedselbronnen voor de vinvissen. Ze zeven het water middels hun baleinen en het voedsel blijft achter het water wordt naar buiten geblazen. Het komt niet vaak voor dat ze zo goed zichtbaar zijn, dus geniet erva!” aldus Jaap van der Hiele.

Op de foto’s zie je duidelijk de witte vlekken op de flippers, een typisch kenmerk voor dwergvinvis.

[picasa width=”600″ height=”450″ bgcolor=”#000000″ autoplay=”1″ showcaption=”1″ user=”zeezoogdieren@gmail.com” album=”es_Dwergvinvis9Augustus2012″]

[mappress mapid=”686″]