Zeehonden Zimmermangeul

Rilland, 5 augustus 2012 – Marc van den Bril is zondag wezen zeehondenkijken aan de Zimmermangeul. Hij telde er 10 op een rij waarvan eentje met een opvallend oranjerode borst.

Voor die oranjerode zeehonden bestaan er verschillende verklaringen. Eentje heeft het over  de mogelijkheid dat deze zeehond gezwommen heeft in water waar erg veel oranje-rode plankton aanwezig waren – zie artikel Ecomare.

Zimmermangeul – middelste zeehond met oranjerode borst

André Gemmert van de Zeehondencreche heeft het erover in volgend filmpje.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=zN5MozE0B2A]

Recent gaf de zeehondencreche Lenie ’t Hart het volgende antwoord:”Wij hebben hetzelfde fenomeen waargenomen in de Dollard, in het noord-oosten van de Waddenzee (zie foto). Wij hebben monsters van de vacht laten onderzoeken. Het blijkt dat de oranje kleur wordt veroorzaakt door aluminium sulfide; een stof die door industrieën in zee geloosd wordt. De zeehonden hebben er blijkbaar geen last van: we volgen al jaren een oranje vrouwtje, dat ieder jaar een jong heeft.”