Vande Lanotte stelt Actieplan Zeehond voor

Oostende, 26 juni 2012 – Vandaag heeft de Belgische minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte het ‘Actieplan Zeehond’, van defensief naar offensief milieubeleid in de Noordzee” voorgesteld. Hiermee gaat hij over naar een offensief beleid voor meer biodiversiteit in de Noordzee.

Naast defensieve maatregelen (wat onder meer kan bestaan uit het verbod op bepaalde activiteiten), stelde hij zijn actieplan voor over hoe we de natuur zelf een handje kunnen toesteken. De bouw van artificiële riffen waar allerlei vis- en andere diersoorten een veilige haven in kunnen vinden behoren tot de plannen, maar ook speciaal aangelegde platformen als rustplaatsen voor zeehonden zullen worden ontwikkeld.

Het actieplan start met een experimentele fase. Dat experiment wordt uitgevoerd uit in de zones waar windmolens zijn gebouwd. Deze zones zijn een ideaal gebied om deze maatregelen wetenschappelijk te testen. Windmolenparken zijn moeilijk toegankelijk voor schepen en dus komt er een groot rustgebied in die zone. Bovendien zien we nu reeds dat de aanwezigheid van masten en funderingen een positief effect kan hebben op de biodiversiteit. Het is dus duidelijk dat deze zones het best geschikt zijn om onze acties tot een succes te leiden. Een rijker ecosysteem is de doelstelling die we vandaag duidelijk vooropstellen.

>> Download hier de volledige brochure van het actieplan.