Mogelijk nieuwe rustplaats zeehonden

Ouddorp, 19 april 2012 – Ard Quak van de Ouddorpse Reddingsbrigade komt sinds vorig jaar juli geregeld zeehonden tegen op het Beerkanaal, Yangtzehaven, Hartelkanaal en de Hudsonhaven in het Rotterdamse havengebied. Omdat de haven drastisch verandert, lijken de zeehonden rustige plaatsen te zoeken in het havengebied.

Door mijn werk als offshore en maritiem veiligheidsinstructeur van Falck Nutec geregeld les geef in het varen met man overboord boten kan ik de zeezoogdieren ook geregeld op zee zien in de natuurlijke omgeving. Sinds vorig jaar juli echter kom ik geregeld zeehonden tegen op het Beerkanaal, Yangtzehaven, Hartelkanaal en de Hudsonhaven. Alle havens zijn onderdeel van het Rotterdamse havengebied.
Op onderstaande heb ik getracht aan te geven waar ik tijdens mijn werk sinds vorig jaar juli zeehonden ben tegen gekomen. Opvallend is dat de zeehonden in de Hudsonhaven komen waar Falck Nutec en Falck Risc zijn gevestigd. Een mogelijke oorzaak zou de grote hoeveelheid harders en kleine vissoorten kunnen zijn.
Op het Hartelkanaal zag ik een vrij jonge zeehond bij de uitwateringssluis van het Brielse Meer, nabij de Suurhofbrug, op zijn gemak in de zon liggen bij een waterdiepte van minder dan 50 cm. Ook daar zit soms een grote populatie vissen door de menging van zoet en zoutwater. Bij de Suurhofbrug en de sluis zijn ook veel krabben en mosselen te vinden.

Omdat de haven drastisch veranderd is lijken de zeehonden rustige plaatsen te zoeken in het havengebied.
Afgelopen woensdag trof ik een groep van 8 zeehonden, vermoedelijke grijze zeehonden, aan op het stukje eiland tussen de Nijhaven en het Beerkanaal. Bij aankomst kwamen de zeehonden net het water in vanaf het strand van het nieuwe eiland. Het eiland maakte voorheen deel uit van de slag Beer.

[mappress mapid=”624″]

Door het uitbaggeren van het Beerkanaal is het strandje vrij stijl aflopend en daardoor ook een ideale plaats voor de zeehonden om snel weg te kunnen zwemmen in geval van een dreigend gevaar.

De zeehonden bleven ondanks mijn aanwezigheid in de buurt en bleven als groep aan de oppervlakte en net onder het wateroppervlak zwemmen voor een periode van circa 20 tot 30 minuten heb ik de zeehonden geobserveerd en ben daarna terug gevaren naar het trainingscentrum van Falck.